648
Dzisiaj ostatni dzien swiat. Swiateczne specjaly wyraznie sie skurczyly. Wyczailam w lodowce resztki czerwonego barszczyku i za nim go wypilam zrobilam te zdjecia. Uwielbiam barszczyk w filizance i tak wlasnie czestowalismy sie na wigilii.
Do barszczu upieklam male paszteciki drozdzowe z farszem z grzybow suszonych. Grzyby suszone najwyrazniej dominuja w polskiej swiatecznej kuchni. Uwielbiam zapach suszonych grzybow !
Przepis na czerwony barszczyk z pasztecikiem grzybowym
Skladniki:
na 1½ l barszczu
- 1 kg burakow
- 1 cebula
- 5 g suszonych grzybow
- 2 zabki czosnku
- ½ lyzeczki majeranku
- 1 lyzka octu balsamicznego, ciemnego
- 1 l buljonu warzywnego
- sol i pieprz do sma
Pasztecik grzybowy
Ciasto
- 250 g maki
- 15 g swiezych drozdzy
- 1 lyzeczka cukru
- 150 ml mleka
- 2 zoltka + jajko do smarowania
- 30 g masla
Nadzienie
- 30 g suszonych grzbow
- 1 cebula
- 50 g jarmuzu
- 2 lyzki masla
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Przepusc buraki przez sokowirowke. Wlej do bulionu, dodaj warzywa i przyprawy, zagotuj.
- Gotuj barszczyk przez 10 minut, podpraw sola i pieprzem oraz octem balsamicznym. Przecedz.
- Zalej grzyby wrzatkiem i pozostaw na godzine po czym odcedz i pokroj w drobna kostke.Pokroj rowniez drobno cebule i jarmuz. Podsmaz wszystko razem na patelni, az cebula sie zeszkli a jarmuz i grzyby beda miekkie, okolo 15 minut.
- Z podanych skladnikow zagniec ciasto i pozostaw do wyrosniecia na 30 minut.
- Rozwalkuj ciasto w prostokat i rosmaruj rownomiernie nadzienie. Zwin ciasno w rulon i pokroj skosnie na kawalki o 2 cm szerokosci. Posmaruj jajkiem i postaw w cieple na 20 minut.
- Piecz paszteciki na 200ºC (termoobieg) okolo 10 minut. Podawaj zimne lub letnie.
3 komentarze
Uwielbiam:)
i ja bardzo lubię ;)
U mnie w tą wigilię gościły na stole paszteciki z kapustą i grzybami :)