Na dworze coraz zimniej, więc warto przejrzeć przepisy na zupy, a i co nieco uzupełnić nowościami. Ugotowałam kokosową zupę z krewetkami i cukiniowymi nudlami. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu w stylu tajskim…Rybny sos, jasna soja, kokosowe mleko, suszone liście limonki, chili, mnóstwo świeżej kolendry i krewetki. Wszystko do jednego garnka!
Zupę z krewetkami już kiedyś robiłam. Do dzisiejszej zupy użyłam obrane krewetki, więc nie musiałam przyrządzać wywaru. Część krewetek zmiksowałam, aby zupę lekko zagęścić. Jakoś nie lubię kokosowych zup zaprawianych mąką. Do tej zupy możecie użyć tradycyjne nudle. Ja jednak wolalam zrobić nudle z cukinii. Aby zrobić nudle z cukinii potrzebny jest specjalny przyrząd, który nazywa się veggie twister. Również wybór ryby jest dowolny. Możecie użyć łososia lub białej ryby jak morszczuk czy dorsz. Zupa jest bardzo smaczna i bardzo pożywna
Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami
Składniki:
4 – 5 porcji
2 puszki kokosowego mleka
400 g krewetek
200 ml warzywnego bulionu
1 łyżka jasnej tajskiej soi
1 łyżka rybnego sosu
1 doniczka świeżej kolendry
2 suszone liście limonki
2 dymki
1 czerwona chili
400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz
300 g cukinii
czarny pieprz do smaku
sok z połowy limonki
Wlej do garnka kokosowe mleko, bulion, soję i rybny sos. Dodaj krewetki i gotuj zupę przez 10 minut, po czym zmiksuj. Pokrój dymkę, chili i kolendrę. dodaj do zupy wraz z kawałkami ryby. Gotuj zupę przez 3 – 4 minuty w zależności od grubości ryby. W międzyczasie ugotuj tradycyjne nudle lub nudle z cukinii. Podaj zupę z nudlami obficie posypaną kolendrą.
1 Komentarz
Ciekawa jestem jej smaku :) Bardzo lubię zupy i często je gotuję, ale takiej jeszcze nie próbowałam :)