Krem z selera. Gęsta, pożywna zupa to świetny pomysł na obiad nie tylko zimową porą. Smaczna zupa zawsze cieszy się popularnością w moim domu. Krem z selera to najprostsza zupa jaką można ugotować. Do jej przygotowania potrzeba niewiele produktów, które zawsze mam pod ręką.
Uwielbiam wszystkie potrawy z selera, dlatego seler zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego surówki i dodaję do bulionów jako jeden ze składników tak zwanej włoszczyzny. Zupa z selera jest pyszna i zdrowa. Aż nie wierzę, że napisałam pyszna, ale taka jest prawda. Wciąż odkrywam smaki, które kiedyś mi w ogóle nie podchodziły. Co prawda seler nie jest moim najnowszym odkryciem ale wciąż nie mogę zrozumień jak nie można lubić to warzywo zarówno na surowo jak i gotowane.
Jak wspomniałam krem z selera to najprostsza zupa jaką można ugotować. Uwielbiam łączyć seler z kokosowym mlekiem i wiecie co, ten krem właśnie ugotowałam na kokosowym mleku. Chciałam aby to danie było całkowicie wegańskie i sycące. Kokosowe mleko zawiera sporo zdrowego tłuszczu, więc porcja zupy zaspokaja głód na długo.
Seler jest bardzo zdrowy, a w połączeniu z jarmużowymi chipsami to super food w najlepszym wydaniu! Chipsy z jarmużu są zdrowe i można je przyrządzić dosłownie w 15 minut. Jest to świetny dodatek do zup ale również kapitalna przekąska do chrupania przed telewizorem.
Krem z selera
4 porcje
Składniki:
500 g selera korzeniowego
1 ząbek czosnku
200 ml warzywnego bulionu
400 ml kokosowego mleka
1 źdźbło cytrynowej trawy
sól i biały pieprz do smaku
300 g jarmużu
1 łyżka oliwy
1 łyżka nasion konopi
Grubą część cytrynowej trawy lekko rozgnieć, aby uwolnić smak i aromat. Włóż cytrynową trawę do garnka, wlej kokosowe mleko, bulion. Dodaj pokrojony seler i czosnek. Gotuj zupę aż seler będzie miękki, około 20 minut, po czym zmiksuj na aksamitny krem. Jeśli krem jest za gęsty rozrzedź bulionem.
Nastaw piekarnik na 150ºC. Oderwij miękkie liście jarmużu od łodygi i porozrywaj je na mniejsze kawałki. Ułóż jarmuż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą, posól i susz chipsy w nagrzanym piekarniku przez 12 – 15 minut. Podaj krem w misce posypany jarmużowymi chipsami i konopią.
1 comment
Ja uwielbiam zupy krem z warzyw! Mogłabym je jeść codziennie. Nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Pierwszy raz przyrządziłam zupę z selera według Twojego przepisu. Zupa była bardzo smaczna, a chipsy z jarmużu doskonale uzupełniały jej smak. Danie smakowało nawet moim dzieciom, które niechętnie zjadają warzywa :)