Jesienne surówki obiadowe – jak zrobić dobrą surówkę?

Jestem fanką surówek. Szczególnie uwielbiam jesienne surówki obiadowe z rodzimych warzyw. Najczęściej przyrządzam surówki obiadowe z selera, marchewki i kapusty. Surówki ze świeżych warzyw są bogate w witaminy i minerały. Poza tym są bardzo smaczne.

Surówki obiadowe

Dzisiaj przyrządziłam do obiadu dwie surówki, jedną z selera korzeniowego, drugą z czerwonej kapusty szpiczastej. Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam selera, teraz za nim przepadam. Surówka z selera zawiera jedynie seler i przyprawy. Jest to surówka na bazie majonezu. Seler z majonezem smakuje niesamowicie zwłaszcza z domowym majonezem. Do surówki dodałam czarny pieprz, trochę soku z cytryny i miodu. Seler był gigantycznej wielkości, surówka starczy na cały tydzień, he, he…

jesienne surówki przepisy codojedzenia

Inną ulubioną jesienną przystawką jest surówka z czerwonej kapusty szpiczastej. Ostatnio w sklepach pojawiły się szpiczaste kapusty, białe i te czerwone. Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty nie są też tak ubite, więc o wiele łatwiej je się kroi. Smakiem jednak niczym się nie różnią  od tradycyjnych kapust.

Surówka z czerwonej kapusty to również surówka z majonezem. Poza tym znajdziecie w niej pora i gruszki. Używacie gruszki do surówek? Ja, bardzo często na przemian z jabłkiem czy suszonymi owocami. Przyrządzenie surówki zajmuje mi niewiele czasu. Zawsze używam malaksera do krojenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o kapustę, to lubię, kiedy jest ona cienko poszatkowana. Przy pomocy malaksera przyrządzam surówki w dużych ilościach. Te z majonezem można zjeść nawet na drugi dzień.

jesienne_surowki-przepis_codojedzenia

Lubicie jesienne surówki obiadowe? Jakie są Wasze ulubione surówki?

Surówka z selera korzeniowego

6 – 8 porcji

Składniki:

1 duży seler

150 g domowego majonezu      

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

Surówka z czerwonej kapusty szpiczastej

6 -8 porcji

Składniki:

1 główka, czerwonej kapusty szpiczastej

10 cm pora

2 gruszki

150 g domowego majonezu

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

surowka_z_kapusty_przepis_blog_codojedzenia

Seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w malakserze używając odpowiedniej nakładki. W misce wymieszaj majonez z przyprawami, sokiem z cytryny i miodem. Dodaj seler i dokładnie wymieszaj. posyp surówkę świeżym tymiankiem, opcjonalnie.

Czerwoną kapustę poszatkuj przy pomocy malaksera. Pokrój por w cienkie paski. Gruszki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj majonez z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj warzywa i gruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *