Jestem fanką surówek. Szczególnie uwielbiam jesienne surówki obiadowe z rodzimych warzyw. Najczęściej przyrządzam surówki obiadowe z selera, marchewki i kapusty. Surówki ze świeżych warzyw są bogate w witaminy i minerały. Poza tym są bardzo smaczne.
Surówki obiadowe
Dzisiaj przyrządziłam do obiadu dwie surówki, jedną z selera korzeniowego, drugą z czerwonej kapusty szpiczastej. Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam selera, teraz za nim przepadam. Surówka z selera zawiera jedynie seler i przyprawy. Jest to surówka na bazie majonezu. Seler z majonezem smakuje niesamowicie zwłaszcza z domowym majonezem. Do surówki dodałam czarny pieprz, trochę soku z cytryny i miodu. Seler był gigantycznej wielkości, surówka starczy na cały tydzień, he, he…
Inną ulubioną jesienną przystawką jest surówka z czerwonej kapusty szpiczastej. Ostatnio w sklepach pojawiły się szpiczaste kapusty, białe i te czerwone. Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty nie są też tak ubite, więc o wiele łatwiej je się kroi. Smakiem jednak niczym się nie różnią od tradycyjnych kapust.
Surówka z czerwonej kapusty to również surówka z majonezem. Poza tym znajdziecie w niej pora i gruszki. Używacie gruszki do surówek? Ja, bardzo często na przemian z jabłkiem czy suszonymi owocami. Przyrządzenie surówki zajmuje mi niewiele czasu. Zawsze używam malaksera do krojenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o kapustę, to lubię, kiedy jest ona cienko poszatkowana. Przy pomocy malaksera przyrządzam surówki w dużych ilościach. Te z majonezem można zjeść nawet na drugi dzień.
Lubicie jesienne surówki obiadowe? Jakie są Wasze ulubione surówki?
Surówka z selera korzeniowego
6 – 8 porcji
Składniki:
1 duży seler
150 g domowego majonezu
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
Surówka z czerwonej kapusty szpiczastej
6 -8 porcji
Składniki:
1 główka, czerwonej kapusty szpiczastej
10 cm pora
2 gruszki
150 g domowego majonezu
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w malakserze używając odpowiedniej nakładki. W misce wymieszaj majonez z przyprawami, sokiem z cytryny i miodem. Dodaj seler i dokładnie wymieszaj. posyp surówkę świeżym tymiankiem, opcjonalnie.
Czerwoną kapustę poszatkuj przy pomocy malaksera. Pokrój por w cienkie paski. Gruszki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj majonez z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj warzywa i gruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!
8 komentarzy
Uwielbiam chrupiące i świeże surówki, i jeszcze te piękne kolory! :) Mniam! Idealna propozycja na dodatek do obiadu :)
O tak, takie sałatki przyciągają wzrok i poruszają smakowe kubki! Dziękuję!
A co zamiast miodu? ; )
Można dodać syrop klonowy lub zwykły cukier
Uwielbiam takie surówki, pyszne i zdrowe!
O tak! Pół talerza to surówka!
Do surówki z selera dodaje jeszcze garść płatków migdałowych, apetycznie wyglada i cudownie chrupie;)
Na pewno! Ja dodaję czasami włoskie orzechy