No i jak już po obiedzie? Dzisiaj było u nas wieprzowinka , a do tego pyszna,lekka surówka z białej rzodkwi z rodzynkami. To co najbardziej lubię w polskiej kuchni to właśnie surówki, a mamy się czym pochwalić. Zawsze w pracy kiedy jemy lunch wzbudzam zainteresowanie surówkami, które goszczą na moim obiadowym talerzu.
Tak było i z tą surówką z białej rzodkwi. Biała rzodkiew przypomina w smaku rzodkiewkę, ale jest o wiele ostrzejsza. Co prawda taka kupna rzodkiew wcale nie jest aż tak ostra jak ekologicznie hodowana w ogródku, ale parę łez popłynęło jak ją spróbowałam, przygotowując surówkę. Aby ukryć piekący smak rzodkwi dodałam jabłko i rodzynki. Słodkie to moje panaceum na ostre potrawy. Poza tym przyprawiłam surówkę oliwą z nasion winogron, sokiem z cytryny i świeżym tymiankiem. Naprawdę świetna surówka do mięsnego obiadu. Oto przepis:
Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami
Składniki:
5-6 porcji
- 1 duża biała rzodkiew
- 2 jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z nasion winogron
- 2 łyżki soku z cytryny
- sol
- czarny pieprz, grubo zmielony
Wykonanie:
- Obierz rzodkiew i cebulę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oczysc jablka z pestek i wraz ze skórką zetrzyj na tarce, również na dużych oczkach.
- Połącz wszystkie składniki w pojemnej miseczce. Przypraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.Na końcu posyp listkami świeżego tymianku.
2 komentarze
Często mi w Azji brakuje porządnej surówki. Najczęściej do ryżu dostaję dwa cienkie plasterki ogórka… ;)
moja mama lubi surówki z rzodkwi musze jej podrzucić Twój przepis