Lubicie buraczki, ja uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka. Można ją podać na gorąco i na zimno. Jest to typowo jesienna surówka. Idealna do mięsa lub drobiu. Smak buraków jest o wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać ze skórki.
Surówka z buraczków
4 porcje
Składniki:
500 g buraków, 5 sztuk
1 duże jabłko
20 g cebuli, 1 łyżka
1 gałązka rozmarynu
30 g rodzynek
garść włoskich orzechów
sól i pieprz do smaku
po 2 łyżki oliwy i winnego octu
1 łyżka miodu
Ugotuj buraki w mundurkach. Ostudzone obierz ze skórki. Jabłko obierz ze skórki i wydrąż gniazdka. Buraki i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj rodzynki, drobno pokrojoną cebulę i rozmaryn. Wymieszaj ocet z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp surówkę grubo pokrojonymi orzechami.
1 Komentarz
jak z buraczków to biorę w ciemno przepis