413
Obiecałam wczoraj przepis na surówkę z brukselki i białej kapusty. Bardzo lubię mieszać różne odmiany kapusty w jedną całość, a tę surówkę uwielbiam zwłaszcza z dodatkiem wspaniałego sosu winegret. Sos winegret to zimny sos na bazie octu z białego wina podawany do surówek, sałatek czy też zimnych mięs i ryb.
Surówka z brukselki i białej kapusty
Składniki:
5 porcji
- 300 g białej kapusty
- 200 g brukselki
- 1 dymka
- garść suszonej żurawiny
- czarny pieprz, grubo mielony
- natka do przybrania
Sos winegret – przepis podstawowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki francuskiej musztardy
- 1 łyżka słodkiej musztardy
- 30 ml białego octu winnego, balsamicznego
- sól
- czarny pieprz
- 200 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Białą kapustę i brukselkę poszatkuj. Wymieszaj z posiekaną dymką i żurawiną.
- żółtka wymieszaj z obiema musztardami, dodaj ocet winny, sól i pieprz i znowu wymieszaj. Ja używam trzepaczki balonowej. Teraz ubijając sos dodawaj powolnym strumieniem olej. Sos zacznie gęstnieć.
- Tak przygotowany sos można dosmakować różnymi ziołami wedle smaku. Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez kilka dni. Mój sos był wciąż smaczny po czterech dniach.
- Polej surówkę sosem winegret przed podaniem i lekko wymieszaj. Posyp posiekaną pietruszką
Uwielbiam surówki do obiadu, a surówkę z brukselki to schrupałam za nim obiad był gotowy.
2 komentarze
takie surówki są wyborne!
Tak, masz rację!