Wakacje w Polsce zakończone, choć ja pracuję teraz z domu to i tak czuję się jakbym była na urlopie. Nie mówiąc już o letnich przepisach, które wciąż ukazują się na blogu, choćby ziemniaki w mundurkach z sosem winegret. Najwięcej ziemniaków gotuję latem, bo mają najwięcej walorów smakowych. Latem też są to u mnie najczęściej ziemniaki gotowane ze skórką, czyli w mundurkach, gotowane czy pieczone nie ma znaczenia. Młode ziemniaki są pyszne w każde postaci. Świetnie pasują z sosem winegret. Szczerze przyznam, że tak przyrządzone ziemniaki mogę jeść na około nawet bez mięsiwa!
Dlaczego młode ziemniaki w mundurkach są tak lubiane?
Młode ziemniaki w mundurkach to prawdziwy letni przysmak, który cieszy się ogromną popularnością w wielu domach. Charakteryzują się one delikatną, cienką skórką, której nie trzeba obierać, co sprawia, że przygotowanie ich jest szybkie i proste. Wystarczy je dobrze umyć, a następnie ugotować lub upiec w całości.
Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie, co sprawia, że są idealnym rozwiązaniem na letni obiad czy kolację. Dzięki gotowaniu lub pieczeniu w skórce zachowują więcej składników odżywczych, takich jak witamina C, potas i błonnik.
Delikatny smak młodych ziemniaków doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, co sprawia, że są one wszechstronnym składnikiem kulinarnym.
Pomysły na dodatki do młodych ziemniaków w mundurkach
- Masło czosnkowe: Połączenie masła, czosnku i ziół tworzy doskonały, aromatyczny dodatek.
- Śmietana z koperkiem: Kwaśna śmietana z dodatkiem świeżego koperku to klasyczny i zawsze trafiony wybór.
- Sałatka: Możesz podać je jako dodatek do świeżej sałatki z sezonowych warzyw, np. z pomidorami, ogórkami i sałatą.
- Grillowane warzywa: Cukinia, bakłażan czy papryka z grilla doskonale uzupełnią smak pieczonych ziemniaków.
- Sos winegret: klasyczny, lekki i orzeźwiający sos, który doskonale pasuje do młodych ziemniaków
Młode ziemniaki w mundurkach to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wprowadza letni nastrój do każdej kuchni. To prosty sposób na pyszny, zdrowy posiłek, który zadowoli każdego smakosza.
1 kg ziemniaków 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku ¼ czerwonej cebuli 1 łyżka kaparów w zalewie 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka dowolnych ziół sól do smaku pieprz, opcjonalnieSkładniki:
Sos winegret
Przygotowanie:
12 komentarzy
I już chyba mam pomysł na dzisiejszy obiadek! Dziękuję!
A proszę!
Proste i pyszne danie :) Takie bardzo lubię :)
Ja też!
Jadałam podobne mieszkając w Austrii :)
Idealne do obiadku :D
Uwielbiam ziemniaczki, też mogłabym jeść solo :) Z sosem winegret jeszcze nie próbowałam. To musi być udane połączenie! Na pewno spróbuję :) Prezentują się ślicznie!
Dziękuję!Ziemniaki można przyrządzić na wiele sposobów, polecam spróbować z winegret
takie ziemniaczki smaczne muszą być
Dla mnie to maksimum smaku. Prosto i smacznie:) Nic więcej nie trzeba:)
Moim zdaniem tak właśnie ma wyglądać prawdziwie rewelacyjne danie! :)
Ziemniaki lubię.
Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
Super!
Pozdrowionka piątkowe :) Miłego popołudnia :)
Dziękuję bardzo , wzajemnie!