Pada niesamowicie, jest ciepło, czyli jednym słowem idealne warunki dla grzybów. Grzyby rosną po deszczu, między innymi moje ulubione kurki. Sos kurkowy to mój ulubiony sos grzybowy. Przepis na sos kurkowy jest prosty, a sos bardzo aromatyczny. Sos idealnie pasuje do mięsnego obiadu. Bardzo lubię kurki w sosie ze szpinakiem. Taki sos świetnie pasuje do makaronu.
Uwielbiam jeść i zbierać grzyby! Tak się składa, że blisko miejsca, w którym pracuję mamy piękny las. Przerwę na lunch kilka razy wykorzystałam z koleżankami z pracy na zbieranie grzybów. Wyjście z klimatycznego laboratorium na godzinę do pachnącego lasu sprawia, że czuję się jak nowonarodzona. Na świeżym powietrzu odzyskuję koncentrację, bez której nie mogę efektywnie pracować, a że przy okazji znajdę jakiegoś grzyba to po prostu dodatkowy plus. Chodzę na grzyby od dzieciństwa. Po prostu lubię grzyby, kocham las i uwielbiam sos grzybowy! Z sosem kurkowym jedliśmy ostatnio mielone kotlety z kurczaka. Też lubicie grzyby?
Sos kurkowy
4 porcje
Składniki:
300 g kurek
1 cebula
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka świeżego tymianku
2 łyżki masła
300 ml śmietanki, min 30 % tłuszczu
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki natki pietruszki do posypania
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone kurki, tymianek, sól i pieprz. Smaż aż kurki odparują wodę i lekko się zrumienią. Następnie wlej śmietankę, dopraw soją sosem i gotuj sos przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj szpinak. Gotowy sos posyp natką pietruszki. Smacznego!
3 komentarze
Pysznie :) W sezonie sos kurkowy to podstawa :)
Akurat my wczoraj też byliśmy na grzybach! Co prawda podgrzybków tyle, co kot napłakał, ale właśnie kurek sporo! I dzisiaj mamy sos do piersi z kurczaka – mniam! Lubię wyczekiwać na porę obiadową, gdy wiem, że będzie coś tak pysznego!
O tak! Leśne grzyby do sosu są idealne!