Kotlety mielone z kurczaka przyrządzam rzadko, bo jak do tej pory to bardziej mi smakowały mielone z wieprzowiny czy wołowiny. Mielone z kurczaka można łatwo przesmażyć. Mielone będą gumowe wtedy gumowe. Więc jak przyrządzić kotlety mielone z kurczaka tak aby były puszyste i smaczne? Ostatnio przygotowałam farsz na mielone z kurczaka z ricotta i kukurydzą. Farsz dosyć mocno przyprawiłam. Nigdy nie żałuję przypraw, kiedy przyrządzam dania z kurczaka.
Mielone podaję zazwyczaj z sosem. Ostatnio trafiłam na kurki, więc wymyśliłam sobie sos kurkowy ze szpinakiem. Taki sos świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków…Planowanie domowych obiadów zaczynam od dodatków. Czy to będzie makaron z kurczakiem, ryż czy ziemniaki zależy co mam pod ręką i na co mają ochotę moi milusińscy.
Gotowanie to przyjemność dla mnie dodatkowo gotowanie odpręża. Nie, nie myślcie, że siedzę w kuchni godzinami. Gotuję szybkie i proste dania. Bazuję na tradycyjnych przepisach, które nieco odświeżam. Mielone z kurczaka to właśnie taki przepis. Wystrzegam się dodawania bułki namoczonej w mleku czy też tartej bułki do mielonych. Lepiej ją zastąpić warzywami lub ricottą.
Kotlety mielone z kurczaka
14 sztuk
Składniki:
500 g mielonego z kurczaka
250 g ricotta
1¼ łyżeczki soli
1 cebula
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
100 ml śmietanki
2 łyżki masła do smażenia
Cebulę utrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Do cebuli dodaj przyprawy, sól, jajko, ricottę i śmietankę. Wymieszaj dokładnie po czym dodaj mięso, kukurydzę i pietruszkę. Wymieszaj farsz i uformuj kotlety. Smaż na maśle na złoty kolor. Kotlety można również upiec w piekarniku. Podaj kotlety z sosem grzybowym i ryżem.