Mielone z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami. Zapraszam Was więc na kolejny pyszny obiad z mielonego. Uwielbiam mielone z kurczaka, bo szybko się je przyrządza. Jak już robię mielone z kurczaka to koniecznie z pomidorowym sosem i makaronem. Tak lubią moje dzieci. Wcinają aż im się trzęsą uszy! Nie znam chyba dziecka, które by nie lubiło mielonych. Specjalne danie dla niejadków. Moje dzieci tak lubią mielone, że nawet przymykają oko na dodatek fety i suszonych pomidorów do farszu.
Mielone z kurczaka
Składniki:
na 16 kotletów, średniej wielkości
1 kg mielonego z kurczaka
1 jajko
100 ml śmietanki
100 g feta, oryginalnej
2 dymki ze szczypiorem
6 suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżeczki soli
¾ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
Sos pomidorowy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
3 łyżki pomidorowego przecieru
250 ml bulionu z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta pieprzu
4 łyżki śmietanki
1 łyżka oleju
Dodatkowo
makaron
natka pietruszki do posypania
Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory. Dodaj mięso, przyprawy, jajko i śmietankę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż będą rumiane. W małym rondelku przyrządź sos. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną bazylię, przecier i bulion. Zagotuj sos stale mieszając, po czym dodaj śmietankę. Podaj kotlety z makaronem ugotowanym al dente polane sosem. Całość posyp pietruszką.
5 komentarzy
Prezentują sie pysznie !
Dziękuję
Gosiu stworzyłaś bardzo fajne i apetyczne danie. Jestem na tak :-)
super!
przepysznie wyglądają; aż zgłodniałam