Kolejna smaczna propozycja na obiad to klopsiki z kurczaka. Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi.
Klopsiki z kurczaka
Składniki:
na 4-6 porcji
800 g mielonego z kurczaka
150 ml śmietanki
1 mała cebula, utarta
sól i pieprz do smaku
Tikka masala
porcja pasty tikka masala, tutaj przepis
400 g pokrojonych pomidorow z kartonu
1 puszka kokosowego mleka, 400 ml
2 łyżki zmielonych migdałów
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry
1 chili
1 łyżka garam masala
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
130 g sera halloumi
150 g świeżego szpinaku
sól do smaku
1 łyżka oleju
Do podania
Wymieszaj składniki na farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę i migdały. Dopraw sos solą i przyprawami, zagotuj. Dodaj klopsiki do sosu i gotuj przez 15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Pod koniec gotowania dodaj szpinak. Podaj klopsiki z szafranowym ryżem i halloumi.
1 Komentarz
Och, bosko to wygląda !