Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinia, czyli przegląd obiadowych resztek z całego tygodnia. Nie ma chyba prostszej potrawy na tani obiad niż wytrawna tarta. Dzisiaj kolejna tarta z kurczakiem, którą przygotowałam z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
Dzisiejszy spód do tarty jest bardziej, jak ja to mówię digestive ( konsystencja zbliżona do ciastek digestive). Dodałam maki graham i przez to spód do tarty jest jeszcze bardziej kruchy i lekko ziarnisty. Jak wspomniałam to już moja kolejna tarta na blogu i właściwie zawsze używam jajek do zapiekania. Ta tarta nie jest wyjątkiem.
Jeśli lubicie wytrawne tarty to może tarta z sosem bolognese przypadnie wam do gustu. Sama najbardziej lubię tartę szpinakowa z dodatkiem wędzonego łososia.
Jaka jest wasza ulubiona tarta?
Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią
Składniki:
Spód tarty:
- 3 dl mąki pszennej
- 1 dl mąki graham
- 150 g masła, miękkiego
- 2 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony
- 1 cukinia, około 300 g
- 1 mała cebula
- 6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżka świeżych ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 2 dl startego sera
Do zapieczenia:
- 4 jajka
- 4 dl mleka
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
- Zagnieć delikatnie ciasto na spód tarty. Wyłóż ciastem foremkę o średnicy 30 cm , owiń zakryj folia i włóż do lodówki na 30 minut. Nakłuj spód tarty widelcem i podpiecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Spód ma się tylko trochę ze złocić. Brzegi przyduś kawałkami folii, wtedy się nie zsuną przy pieczeniu, a i nie przyrumienią za mocno.
- Obierz i pokrój cukinię i cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze minutę.
- Pokrój w kostkę kurczaka i wymieszaj z warzywami. Nie zapomnij o oliwkach. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym serem.
- Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.
- Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.
5 komentarzy
ojj jak ja dawno nie robiłam wytrawnej tarty
[…] przepis znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni […]
[…] na wytrawną tartę z kurczakiem znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni […]
2 dl startego sera, mleka? o co w tym chodzi?
ps. wspaniały blog
Witam! Używam praktycznie zawsze miarki w decylitrach co oznacza, że 1 dl to 100 ml czyli niecałe pół szklanki. To sposób na to, kiedy waga nie działa…