493
Slodkawe paluszki krabowe moze nie kazdemu przypadna do gustu, ale my je lubimy. Wpadlam kiedys na pomysl, zeby zrobic z nimi tarte. I udalo mi sie!
Od tego czasu robie ta tarte , za kazdym razem z malymi modyfikacjami. Dzisiaj upieklam tarte z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami, a podprawilam curry. Dodalam dymke, ale robilam rowiez ta tarte z porem. A oto rezultat.
Przepis na tarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami
Składniki:
na 6 porcji
Spod na tarte:
- 4 dl mąki
- 150 g masła solonego, miękkiego
- 1 łyżka zimnej wody
- ¼ łyżeczki soli, jesli maslo jest niesolone
Nadzienie:
- 150 g paluszkow z kraba
- 2 dymki (można zamienić na pora)
- 1 dl czarnych oliwek bez pestek i posiekanych
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 dl startego, zoltego sera
- 3 jaja
- 2½ dl mleka
Wykonanie:
- Zagnieć lekko ciasto na tarte z mąki, masła i wody. Wyloz ciastem foremke z ruchomym dnem o srednicy 26 cm. Nakluj widelcem, pozalepiaj boki aluminiowa folia, a calosc owin w folie. Wloz do lodowki na conajmniej 30 minut.
- Podpiecz spod tarty w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut. Nie zdejmuj folii aluminiowej podczas podpieczenia, dopiero jak przestygnie. W innym razie kant opadnie.
- Podziel paluszki z kraba na plasterki i posiekaj grubo dymke. Wymieszaj z czarnymi oliwkami i dopraw curry.
- Wyloz nadzienie na przestudzony spod
- Ubij lekko jajka z mlekiem, posol.
- Posyp tarte utartym serem i zalej masa jajeczna.
- Piecz tarte na 160ºC, okolo 30 minut.
3 komentarze
Ciekawa jestem smaku paluszków krabowych;]
Slodkawe w smaku. Smakuja jak ryba, ale delikatniejsze.
Tarta jest przepyszna