Wcale nie czuję nadchodzących świąt. Będą inne! Grecka tarta na Wielkanoc to popularna potrawa w naszym domu. Dawno nie piekłam wytrawnej tarty, więc dzisiaj trenowałam. Udała się i smakowała! Grecka tarta, dlaczego? Dodałam do niej grecką fetę, oliwki kalamata, suszone pomidory i grillowaną cukinię…No bardziej greckiej tarty chyba nie mogłam upiec!
Zazwyczaj piekę tarty w okrągłej formie z ruchomym dnem. Kupiłam ostatnio podłużną i wąską foremkę i to właśnie w niej upiekłam tartę. Ta foremka ma również ruchome dno, więc mogę bez trudności wyjąć upieczoną tartą bez najmniejszego okrucha. Tego typu foremki są bardzo praktyczne i idealne do kruchych wypieków.
Do greckiej tarty dodałam oryginalny grecki ser owczy typu feta. Ten ser nie rozpuszcza się pod wpływem temperatury jak to robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty.
Lubię piec wytrawne tarty zwłaszcza te bezmięsne jak tarta brokułowa z pieczarkami czy tarta z burakami i botwiną. W sezonie na szparagi często piekę tartę z zielonymi szparagami. Bezmięsna tarta ma swoje walory i jest moim ulubionym daniem na co dzień.
Grecka tarta
4 porcje
Składniki:
Spód do tarty
150 g pszennej mąki
100 g semoliny , mąka durum
150 g masła, zimnego
¼ łyżeczki soli
1 łyżka wody, zimnej
Nadzienie do tarty
200 g zielonej cukinii
15 oliwek kalamata
15 zielonych oliwek
8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
100 g greckiego owczego sera typu feta
30 g żółtego sera
3 jajka
250 śmietany lub mleka
½ łyżeczki suszonego oregano
3 gałązki świeżego tymianku
Z mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło z mąką już się połączą wlej wodę. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż foremkę ciastem tak aby wystawało za brzeg, dociśnij do dna i nożem odetnij nadmiar ciasta nożem. Brzegi owiń aluminiową folią i lekko dociśnij. Nakłuj spód widelcem i wstaw foremkę do nagrzanego na 200ºC piekarnika i podpiecz spód przez 10 minut na złoty kolor.
Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 175ºC. Cukinię pokrój na talarki i grilluj lub usmaż na patelni. Oliwki i suszone pomidory pokrój. Ułóż plasterki cukinii w dwóch rzędach na spodzie tarty. Środek wypełnij oliwkami, pomidorami i pokruszonym serem.
Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, czarnym pieprzem i oregano. Wylej na wierzch tarty i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz tartę przez 30 – 35 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 10 minut za nim pokroisz tartę na kawałki. Smacznego!
1 Komentarz
tarta wygląda przepysznie!