Grecka tarta na Wielkanoc

Wcale nie czuję nadchodzących świąt. Będą inne! Grecka tarta na Wielkanoc to popularna potrawa w naszym domu. Dawno nie piekłam wytrawnej tarty, więc dzisiaj trenowałam. Udała się i smakowała! Grecka tarta, dlaczego? Dodałam do niej grecką fetę, oliwki kalamata, suszone pomidory i grillowaną cukinię…No bardziej greckiej tarty chyba nie mogłam upiec!

Zazwyczaj piekę tarty w okrągłej formie z ruchomym dnem. Kupiłam ostatnio podłużną i wąską foremkę i to właśnie w niej upiekłam tartę. Ta foremka ma również ruchome dno, więc mogę bez trudności wyjąć upieczoną tartą bez najmniejszego okrucha. Tego typu foremki są bardzo praktyczne i idealne do kruchych wypieków.

grecka tarta przepis codojedzenia

Do  greckiej tarty dodałam oryginalny grecki ser owczy typu feta. Ten ser nie rozpuszcza się pod wpływem temperatury jak to robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty.

Lubię piec wytrawne tarty zwłaszcza te bezmięsne jak tarta brokułowa z pieczarkami czy tarta z burakami i botwiną. W sezonie na szparagi często piekę tartę z zielonymi szparagami. Bezmięsna tarta ma swoje walory i jest moim ulubionym daniem na co dzień.

tarta_kalamata_blogkulinarny_wielkanoc

Grecka tarta

4 porcje

Składniki:

Spód do tarty

150 g pszennej mąki

100 g semoliny , mąka durum

150 g masła, zimnego

¼ łyżeczki soli

1 łyżka wody, zimnej

Nadzienie do tarty

200 g zielonej cukinii

15 oliwek kalamata

15 zielonych oliwek

8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

100 g greckiego owczego sera typu feta

30 g żółtego sera

3 jajka

250 śmietany lub mleka

½ łyżeczki suszonego oregano

3 gałązki świeżego tymianku

tarta_przepis_codojedzenia_pomidory_cukinia_oliwki

Z mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło z mąką już się połączą wlej wodę. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż foremkę ciastem tak aby wystawało za brzeg, dociśnij do dna i nożem odetnij nadmiar ciasta nożem. Brzegi owiń aluminiową folią i lekko dociśnij. Nakłuj spód widelcem i wstaw foremkę do nagrzanego na 200ºC piekarnika i podpiecz spód przez 10 minut na złoty kolor.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 175ºC. Cukinię pokrój na talarki i grilluj lub usmaż na patelni. Oliwki i suszone pomidory pokrój. Ułóż plasterki cukinii w dwóch rzędach na spodzie tarty. Środek wypełnij oliwkami, pomidorami i pokruszonym serem.

Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, czarnym pieprzem i oregano. Wylej na wierzch tarty i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz tartę przez 30 – 35 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 10 minut za nim pokroisz tartę na kawałki. Smacznego!

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *