Tarta z resztek na niedzielny obiad…Tak się składa, że kiedy piekę wytrawną tartę to jest to tarta z resztek. Mało tego, tarta to idealny sposób na wykorzystanie obiadowych resztek. Można do niej włożyć resztki mięsiwa, warzywa, jakiś wyschnięty żółty ser i zawsze wyjdzie smaczny i pożywny obiad. Zawsze zostają mi resztki kurczaka. Gotuję z niego bulion na zupę. Część mięsa dodaję do zupy, a resztę zostawiam na tartę. Podobnie jest z pieczonym kurczakiem. W moim domu nic się nie zmarnuje i podejrzewam, że również Wy gotujecie ekologiczne i oszczędnie. No tak oszczędnie, bo jeśli jedzenie się nie marnuje to naprawdę można zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Tak więc tarta to nie tylko obiad z resztek ale całkiem smaczne danie dla całej rodziny. Poza tym tartę można zamrozić, podgrzać, zapakować do lunchbox. Przyrządzam wytrawne tarty na przyjęcia, bo tarta ładnie się prezentuje i przyciąga oko. Piekę tarty małe takie na dwa gryzy, a na niedzielny obiad jedną dużą tartę dla całej rodziny. Lubicie wytrawne tarty? Czy tarta z resztek, to również dla Was sposób na wykorzystanie resztek?
Tarta z resztek
6 porcji
Składniki:
Spód do tarty
okrągła foremka o średnicy 26 cm
180 g pszennej mąki
70 g mąki grahamki
150 g masła, zimnego
½ łyżeczki solo
2 łyżki wody
Nadzienie
200 g mięsa z kurczaka
1 mały brokuł
1 mała cebula
2 łyżeczki szczypiorku
250 g pieczarek
3 jajka
250 ml mleka
½ łyżeczki papryki w proszku
30 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Zimne masło pokrój i umieść w malakserze. Dodaj obie mąki, sól i włącz mikser. Miksuj aż zacznie tworzyć się kruszonka. Wlej wody i miksuj aż z ciasta utworzy się kula. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru i przełóż do formy. Dociśnij ciasto do brzegów, a wystające kawałki odetnij nożem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podpiecz spód do tarty w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę, pieczarki i usmaż na rozgrzanej patelni. Ważne jest aby pieczarki dobrze odparowały. Wyjmij podpieczony spód i lekko przestudź.
Podziel brokuły na różyczki i blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź brokuły i opłukaj zimną wodą. Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie kawałki kurczaka, pieczarki z cebulą i brokuły. Wierzch posyp startym serem. W misce zmiksuj jajka z mlekiem i papryką. Dopraw solą i wylej równomiernie na wierzch tarty. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175ºC. Wyjmij upieczoną tartę z piekarnika i odczekaj 10 minut. Po tym czasie tarta lepiej się kroi. Smacznego!
3 komentarze
Oj, narobiłaś mi smaka! :) Chętnie bym zjadła coś takiego :)
Grunt to nie marnować jedzenia i wykorzystać jak najwięcej na takie pyszne dania. Świetny pomysł.
Super pomysł aby nic się nie zmarnowało a domownicy cieszyli się pysznym obiadem :)