Zazwyczaj, kiedy piekę tartę wyrównuję brzegi, a sama tarta po wyjęciu z formy ma charakterystyczny harmonijkowy brzeg. Rustykalna tarta z bobem jest kompletnym przeciwieństwem artystycznej tarty. Brzeg z ciasta, które zrobiłam z wiejskiego serka i niewielkiej ilości masła jest nierówny. Świadomy wybór.
Tarta z bobem to sposób na wykorzystanie tego warzywa. Uwielbiam bób i odkąd zaczął się na niego sezon jem go niemal codziennie. Bób jest smaczny i tak właściwie nie wiem czemu zwlekałam ze zrobieniem tej tarty.
Tarta z bobem
Składniki:
na formę z odpinanym brzegiem o średnicy 24 cm
Spód do tarty
200 g mąki
250 g wiejskiego twarożku, gęstego
50 g masła
1 łyżeczka soli
Nadzienie do tarty
250 g bobu
2 dymki
1 łyżka masła
150 szpinaku
150 g sera feta
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
50 g żółtego sera
Do dekoracji
liście sałaty, mięty
rzodkiewka
czerwona cebula
prażone nasiona słonecznika
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej formę ciastem, brzegi mogą być nierówne. Nakłuj spód widelcem i wstaw do zamrażalki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC i podpiecz spód przez 15 minut. Wyjmij spód i przykręć piekarnik do 150ºC.
Obgotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłukaj zimną wodą i obierz ze skórki. Dymkę pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak lekko odparuje. Wyłóż na podpieczony spód wraz z bobem. Następnie pokrusz feta. W naczyniu zmiksuj śmietanę z jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 15 minut, obłóż sałatą, miętą, plasterkami rzodkiewki i cebuli, posyp słonecznikiem i dopiero pokrój na kawałki. Smacznego!
10 komentarzy
Wielkie dzięki za świetny pomysł j\na jutrzejszy podwieczorek. Samo nadzienie do tarty to już bajka.
Polecam upiec!
I dobrze, że ten brzeg jest nierówny. :) Super efekt, zjadłabym, podziwiając brzegi ;) :)
Ha, ha…Zjeść to można wszystko!
Oj, narobiłaś mi smaka, tym bardziej, że jestem właśnie głodna ;)
To znaczy, że tarta zrobiła efekt! Super
Bardzo apetyczna tarta :) Na taką miałabym ochotę :)
Była, była….
Świetny pomysł na wykorzystanie bobu :)
Cieszę się, że tak myślisz!