Uwielbiam wytrawne tarty, a tarta z łososiem i brokułami to jedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się kroi.
Tarta z łososiem
Składniki:
okrągła forma o średnicy 28 cm i wysokim boku
Spód do tarty
225 g pszennej mąki
150 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
1 brokuł, ok, 300 g
300 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę
10 cm pora, drobno pokrojonego
4 jajka
200 g śmietany, u mnie 36%
150 g mleka
sól i pieprz do smaku
Posiekaj masło z mąką i solą. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj wodę i delikatnie zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut.
Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę łosoś i por. Wymieszaj jajka ze śmietaną i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na nadzienie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 160ºC na termoobiegu i piecz tartę przez około 40 minut. Masa jajeczna powinna być ścięta i lekko przyrumieniona. Wyjmij tartę z piekarnika. Poczekaj z krojeniem 10 minut. Lekko przestudzona tarta lepiej się kroi.
21 komentarzy
Wspaniała!
Dla mnie bomba :)
Dzięki!
Rewelacyjna ten przepis. Ta tarta wygląda bardzo smacznie
Idealny obiad w te gorące dni :)
Zrobiłam zjadłam jest pyszna jedna z lepszych jakiś jadłam ????
Wow!
Właśnie podsunełaś mi genialny pomysł na letni obiadek :)
O , super!
Brokułami ma być ugotowany czy surowy ?
Można zblanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty
Czy mozna dodac ser? Kiedy mieszac?
Zamiast łososia czy do posypania? Zamiast łososia można dodać ser np. feta, albo po wylaniu masy jajecznej posypać jeszcze żółtym serem…
Czy można zastąpić śmietanę czymś mniej tłustym?
Tak, zamiast śmietany można użyć mleka lub jakiegoś mleka roślinnego.
Czy ciasto mogę dłużej potrzymać w lodówce? Chciałabym zrobić wcześniej, żeby potem tylko szybko dokończyć i podać świeżą tartę
Tak, można dłużej.
Czy łosoś powinien być podpieczony czy surowy?
To jest łosoś wędzony
To jaki w końcu ten łosoś? Świeży (surowy) czy wędzony ?
Można wybrać ale surowy trzeba lekko doprawić solą i pieprzem