773
Kochani! Dziękuję Wam, że odwiedzacie mój blog i zostawiacie miłe i inspirujące komentarze. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014 i spełnienia noworocznych marzeń. Pewnie jak ja macie ich mnóstwo, ambicje, plany na przyszłość…najwyższy czas na ich realizację!
A jeśli jeszcze macie czas to zapraszam na ostatni przepis w tym roku, a mianowicie mini tarty z jarmużem i z serem cheddar udekorowane włoskimi orzechami.
Mini tarty z jarmużem i serem cheddar
Składniki:
na 12 mini tart
Ciasto na tartę
- 300 ml mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 ml kremowego serka
- szczypta soli
Nadzienie
- 200 g jarmużu, u mnie mrożony
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml startego cheddara
- 3 jajka
- 200 ml śmietankii
- 100 ml mleka
- orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
- Z podanych składników zrób kruche ciasto. Nie ugniataj, tylko lekko połącz. Zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jarmuż i smaż dopóki jarmuż nie odparuje. Przypraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na 30 gramowe porcje, rozwałkuj w krążki i wyłóż nimi formę do muffinek. Podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut.
- Podpieczone tarty napełnij nadzieniem. Wymieszaj jajka z mlekiem i śmietaną, dopraw solą i pieprzem i wylej na nadzienie. Na koniec posyp startym serem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
- Upieczone tarty udekoruj połówkami włoskich orzechów.
13 komentarzy
Gosiu,
niech Nowy Rok przyniesie Ci wiele dobrego i szczęśliwego!
Tarty przepyszne!
Dziękuję Aniu!
Wyglądają po prostu obłędnie!:)
Dziękuję!
Świetnie wyglądają te minitarty! Wow, podziwiam i ślinka cieknie!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
Ależ apetyczne są te tarty! Bardzo ciekawe ciasto, patrząc na zdjęcie byłam przekonana,że są z ciasta francuskiego, z przepisu skorzystam, dziękuję.
W Nowym Roku życzę samych dobrych dni, życzliwości od każdego i zdrowia. Serdecznie pozdrawiam
No właśnie!Nie spodziewałam się takiego „francuskiego” efektu… Pozdrawiam serdecznie
Bardzo pomysłowe tarty, pyszne :) Pomyślności w Nowym Roku!
Dziękuję!
Wspaniałe zdjęcia i smaczny przepis – niech Nowy Rok przyniesie dużo dobrych chwil!
U nas na Nowy Rok zagościło Twoje ciasto szafranowo-marcepanowe. Zapach był obłędny.
Wow! Cieszę się, że ci podpasowal mój przepis! Pozdrawiam serdecznie!
jeszcze nie robiłam takich wytrawnych…Pomyslności w Nowym Roku