Dzisiaj proponuję pyszne kulki z twarogu obtoczone boczkiem lub orzechami. Przyrządzając przekąski na jeden kęs zawsze staram się zrobić wersję mięsną i bezmięsną. Obie są równie smaczne! Przyrządzenie tej przekąski zajmuje naprawdę niewiele czasu. Można ją przyrządzić na dzień przed podaniem. Powinna się ona również dobrze schodzić, więc jest to przekąska marzenie dla osób zajętych, a jednak pragnących osobiście zrobić coś interesującego do jedzenia.
W tym przepisie wykorzystałam twaróg i żółty ser, które zmiksowałam na jednolitą masę i lekko doprawiłam solą czosnkową. Potem z tejże serowej masy uformowałam małe kulki. Następnie część serowych kulek obtoczyłam w pokruszonym boczku i szczypiorku, a resztę w orzechach i żurawinie. Fajnym elementem w tej przekąsce są słone paluszki. Przekąska wygląda jak lizak, a słony paluszek sprawia, że palce są czyste podczas jedzenia.
Kulki z twarogu są bardzo smaczne. Masa serowa, powstała z półtłustego twarogu i szwedzkiego, kremowego sera żółtego z dodatkiem jagód. Bardzo łatwo formuje się z niej kulki, a jeszcze łatwiej obtacza w kruszonce. Zamiast twarogu można wykorzystać kozi ser. Taki ser użyłam w przepisie na serowe kuleczki z bakaliami i nasionami.
Tą efektowną przekąskę na zimno przyrządziłam na Sylwestra. Mam nadzieję, że moi goście będą zadowoleni tak jak ja. Przekąska jest pyszna!
Podobne kuleczki można przygotować na deser. Spróbujcie przyrządzić kulki z płatków owsianych i czekolady, a następnie obtoczyć je w orzechach lub migdałach. Kulki w formie deseru można również przyrządzić wcześniej.
Kulki z twarogu
15 sztuk
Składniki:
275 g półtłustego twarogu
100 g żółtego sera, kremowego o wyraźnym smaku
szczypta soli czosnkowej
8 plastrów wędzonego boczku
mały pęczek szczypiorku
3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych
2 łyżki żurawiny, grubo pokrojonej
15 słonych paluszków
Włożyć do malaksera pokruszony ser żółty i twaróg. Wsypać szczyptę soli czosnkowej i zmiksować do połączenia składników. Boczek usmażyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Kiedy ostygnie, pokruszyć na drobne kawałeczki.Pokroić drobno szczypiorek. Boczek i szczypiorek wymieszać w małej miseczce.
W drugiej miseczce wymieszać orzechy z żurawiną. Z masy serowej formować kulki o wadze około 20 – 25 g. 10 kulek obtoczyć w boczku i szczypiorku, a resztę w orzechach i żurawinie. W każdą kulkę wcisnąć słonego paluszka. jeśli kulki są przygotowane dzień wcześniej to słone paluszki wcisnąć tuż przed podaniem. Smacznego!