Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną to kolejna propozycja szybkiego wypieku na święta. Bezowy deser to szafranowa wersja budapesztańskiej rolady,bardzo popularnej w Szwecji. Nazwa myli, bo deser wcale nie pochodzi z Węgier. Jest dziełem szwedzkiego cukiernika Ingvara Strida. Uwielbiam bezy, a budapesztańska rolada jest niebywale smaczna! Dzisiaj proponuję wersję z szafranem i żurawiną. To idealny deser na drugą niedzielę Adwentu. Jeśli zostają mi białka to niemalże zawsze piekę bezę, pavlova czy bezową roladę.
Bezowy deser świąteczny jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Wystarczy ubić białka z cukrem, dodać rozpuszczony szafran i za pomocą cukierniczego rękawa wycisnąć podłużne paski, prawie jeden obok drugiego. Bezowy deser z szafranem to typowy świąteczny deser. Śmietanę wymieszałam z żurawiną, z której wcześniej zrobiłam na szybkiego konfiturę. Użyłam mrożonej żurawiny ale konfiturę można zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę.
Bezowy deser świąteczny
Składniki:
na 8 porcji
4 duże białka
szczypta soli
180 g cukru
½ g mielonego szafranu
1 łyżeczka likieru amaretto
80 g zmielonych migdałów
3 łyżki skrobii kukurydzianej
Nadzienie
300 ml śmietanki, 36%
50 g żurawiny, u mnie mrożona
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka utartych pierników do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, 90 g. Rozpuść szafran w amaretto i dodaj do piany. Zmiksuj raz. W oddzielnej misce wymieszaj skrobię z 90 g cukru i zmielonymi migdałami. Dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj. Formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj tylkę o okrągłym otworze. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij podłużne paski wzdłuż formy, zachowując 2 mm odstępy. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut. W połowie pieczenia uchyl na moment drzwiczki piekarnika. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odwróć na czysty papier do pieczenia. Oderwij papier, na którym piekła się beza. Ostudź bezę.
W międzyczasie ugotuj żurawinę z cukrem i wodą. Gotuj przez 5 minut, tak aby utworzyłam się galaretka z soku. Ostudź. Ubij śmietanką na sztywno i wymieszaj z żurawinową konfiturą. Posmaruj kremem bezę i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwiń brzeg bezy – pierwszy pasek, lekko go dociskając. Dalej zwijaj przy pomocy papieru. Całą roladę owiń w papier i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną bezę posyp zmielonym piernikiem i pokrój na 8 grubych kawałków. Smacznego!
20 komentarzy
Bajeczna rolada!
Uwielbiam żurawinę ! I chętnie ten deser wypróbuję, bo wygląda bajecznie, a poza tym połączenie cierpkiej i kwaśnej żurawiny z bezowym ciastem i słodką, mdławą śmietaną wydaje się być idealne :)
Zdecydowanie do słodkiej bezy trzeba dodać coś kwaśnego…
Ja pochodzę ze Śląska i dla mnie „rolada” to zraz zawijany ;) Ale ta też apetycznie wygląda :)
No popatrz, to jak mówicie na takie ciasto?
Fantastyczna propozycja. Moja rodzina za bezą nie przepada, ale myślę, że na taką wersję bym ich namówiła :)
Obłędna, z pewnością posmakowałaby moim domownikom!!!
Bardzo!
Wygląda obłędnie :) Prawdziwe cudo :)
Ciesę się, że mogłam zaskoczyć czymś nowym!
Uwielbiam robić rolady. Twoja wersja wygląda rewelacyjnie.
Fajnie dowiedzieć się co gotują kobiety w Szwecji, zawsze można spotkać coś nowego i pysznego.
No pewnie!
jak pysznie wygląda!!! choć za żurawiną nie przepadam to z chęcią bym spróbowała
Żurawinę można swobodnie zamienić na maliny lub inne owoce
Jak tylko zobaczyłam to ciasteczko to od razu mówię „BUDAPESTKAKE” to ciasto które uwielbiam :)
Ja też! Jest niesamowite!
Piękna, wygląda lekko i puszyście :)
Cudowna ta rolada :D Musi smakować bajecznie :)
I znowu od córki – wygląda ładnie, ale nie wiadomo, jak smakuje…To można spróbować zrobić ;) Ale resztę nie, zwłaszcza tę sałatkę z buraków nie :D
A moje dzieciaki wszystkie lubię sałatkę, nie mówiąc już o burakach!