Tort bezowy fistaszkowy to wspaniały tort na każdą okazję, u nas na niedzielny deser. Tort bezowy to połączenie słodko słonych smaków, które idealnie harmonizują z chrupiąco bezą. Dla mnie rewelacja! Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę, więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy.
Tort bezowy
Składniki:
Beza
6 białek
200 g cukru
50 g trzcinowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ziemniaczanej skrobii
Nadzienie
300 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki masła fistaszkowego
150 g słonych orzechów ziemnych
90 g trzcinowego cukru
Zacznij od upieczenia bezy. Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka będą sztywne zacznij dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując, tak aby cukier zdążył się rozpuścić. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm. Rozprowadź bezę w obrębie każdego koła i wstaw do piekarnika nastawionego na 110ºC na termoobiegu. Piecz bezę przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do następnego dnia. Przygotuj karmelizowane fistaszki. Rozpuść cukier na małej patelni cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte fistaszki grubo pokrój.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami.
13 komentarzy
Słodkie obłędnie, ale za to jakie pyszne! :)
Oj bardzo słodkie!
cudny torcik
Dzięki!
Wygląda wspaniale :) Takiej odmiany tortu bezowego jeszcze nie jadlam :)
Też pierwszy raz!
Wspaniała musiała być wasza dzisiejsza niedzielna uczta. Tort wygląda cudownie!
Przejedzona!
Pyszna rozpusta!
Ten tort wygląda obłędnie! :D Ciekawe czy mi wyjdzie przynajmniej podobny…
Wyjdzie na pewno!
Przepiękny torcik :)
Za taki kawałek tortu teraz….. Oj dużo dam :-)