Deser biało czerwony na mecz

Ale upał! W taki dzień polecam pyszny deser, truskawkowy tort bezowy. Dzisiaj grają Polacy z Hiszpanią. Nie wiem jak oni wytrzymają w tym upale, bo my dzisiaj w Szwecji się po prostu rozpływamy. No cóż, my będziemy siedzieć na sofie i raczyć się zimnym deserem, ale emocje na pewno będą gorące.

Truskawki w tym roku są wspaniałe! Pogoda im dopisuje. Wczoraj mieliśmy truskawkowy maraton. Zjedliśmy chyba ze dwa kilogramy truskawek! Te, które zostały wykorzystałam do bezowego tortu. Często miksuję majonez i wtedy zostają mi białka. Mrożę je lub od razu wypiekam  z nich bezy. W naszej rodzinie beza na deser jest zawsze mile widziana.

Truskawkowy tort bezowy to beza typu Pavlova przełożona musem truskawkowym wymieszanym z kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone. Nic trudnego, prawda?

Beza jest bardzo łatwa w przyrządzeniu ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, najlepiej po jednej łyżce. Cukier łatwiej się rozpuszcza, a piana jest gładka i lśniąca. Bezę pieczemy długo i powoli, właściwie to suszymy. Truskawki w tym przepisie można zastąpić innymi owocami jagodowymi. Ja na razie cieszę się truskawkami.

truskawkowy tort bezowy

Truskawkowy tort bezowy

6 – 8 porcji

Składniki:

Beza

6 białek z dużych jajek, u mnie 200 ml białek

300 g cukru

szczypta soli

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mus truskawkowy

1 serek mascarpone

300 ml śmietanki, 36% tł.

2 listki żelatyny

250 g truskawek + 250 g truskawek do dekoracji

100 g cukru

kilka listków mięty do dekoracji

beza_truskawki_tort_deser_przepis_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Dwie blaszki z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Na środku narysuj koło o średnicy 21 cm. Najlepiej odrysować mały talerzyk. Białka umieść w misie do miksera, posól i ubijaj aż zaczną się tworzyć fale. Ubijaj dalej dodając po łyżce cukru, aż do ostaniej łyżki. Piana powinna być gładka i lśniąca. Podziel pianę na 2 blaszki, wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 100ºC (termoobieg). Piecz bezy przez 2 godziny. Pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Truskawki pokrój w kostkę. Połowę zgnieć widelcem. Dodaj cukier i odstaw na bok. Truskawki puszczą sok. Możesz lekko podgrzać, aby cukier szybciej się rozpuścił. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Po 20 minutach odciśnij wodę i rozpuść żelatynę w ciepłych truskawkach. Odstaw do ostudzenia.

Zmiksuj śmietankę na półpłynnie. Dodaj mascarpone i miksuj, aż śmietana stanie się gęsta. Następnie dodaj ostygnięte truskawki i energicznie wymieszaj. Połóż pierwszą bezę na paterze. Posmaruj kremem truskawkowym. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone w plasterki i przykryj drugą bezą. Na wierzchu rozłóż resztę kremu. Udekoruj tort truskawkami i listkami mięty. Wstaw tort do lodówki na 2 godziny. Pokrój na 8 porcji. Smacznego!

 

 

3 komentarze

  • Uwielbiam bezę. Kiedys wydawała mi się bardzo trudna w przygotowaniu, tak wiec przez lata piekłam jedynie tradycyjne ciasta. Potem jednak postanowiłam spróbowac, jak mi ta beza wyjdzie oraz totalnie przepadłam. Okazało się, ze beza wcale nie jest taka problematyczna w przygotowaniu, jak mi się wcześniej wydawało. Trzeba tylko pilnować odpowiedniej ilości składników do bezy. Jak również dokładnie ubić :)

    W ten weekend postaram się ją przygotować oraz podać z truskawkami. Nie do meczu ale jako popołudniowy deserek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *