Ostatnio byłam na meczu Polska – Szwecja w pubie znanym pod nazwą O’Learys. Jadłam tam chrupiące frytki z batatów, sałatkę Cezar i wołowe hamburgery. Nie powiem, wszystko było smaczne, nie super smaczne, ale co za małe porcje. Doszłam do wniosku, że moje domowe hamburgery są wcale nie gorsze w smaku, a już na pewno sycą na dłużej. Najczęściej robię hamburgery z wołowego karczka.
Jest to potężna ilość mięsa, bo jedna porcja waży około 180 g przed grillowaniem. Zważywszy fakt, że mięso zawiera niewiele tłuszczu, zgaduję na około 15% to właściwie taka sama porcja mięsa trafia do bułki hamburgerowej. Niezły wypas, prawda!
Oczywiście bułki hamburgerowe serwowałam domowego wypieku. Tym razem upiekłam brioszki hamburgerowe, które w porównaniu z kupnymi są po prostu bezkonkurencyjne. Poza tym zrobiłam pyszny dressing na bazie pieczonej papryki, na który przepis musicie poczekać do jutra, bo z jego przyrządzaniem wiąże się całkiem inna kulinarna historia. Do hamburgerów możecie wybrać swój ulubiony dressing. Mój najłatwiejszy, to domowy majonez wymieszany ze sriracha lub innym sosem chili.
Hamburgery z wołowiny, według mnie są najlepsze. Uwielbiam smak grillowanej wołowiny. Nie muszę jej aż niewiadomo jak przyprawiać, ale staram się by dodatki podkreśliły dodatkowo smak mięsa. Pewnie myślicie, że spędziłam cały dzień w kuchni przygotowując to danie dla 4 osób. Otóż poszło mi całkiem zwinnie, bo frytki z batatów piekłam w piekarniku. Nie musiałam więc przy nich warować. Dressing zrobiłam wcześniej, a mięso tylko zmieliłam i doprawiłam przyprawami. Brioszki miałam dawno gotowe i zamrożone, więc je jedynie rozmroziłam i nieco opiekłam. Potem była uczta!
Wołowe hamburgery
4 porcje
Składniki:
720 g wołowego karczka, grubo mielonego
sól i czarny pieprz do smaku
50 g rzymskiej sałaty
100 ml dressingu, u mnie z czerwonej papryki
3 łyżki cebuli, drobno pokrojonej
1 pomidor
4 plastry żółtego sera
4 korniszony
2 duże bataty
olej do smażenia
Ze zmielonego mięsa uformuj 4 hamburgery o wadze 180 g każdy. Oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grill lub patelnię grillową i grilluj hamburgery 5 minut po każdej stronie. Pod koniec grillowania połóż plaster sera na wierzchu. Aby ser się rozpuścił przykryj grill pokrywą. Przekrój brioszki na pół i podpiecz na grilli lub patelni. Bataty pokrój w słupki i gotuj przez 2 minuty. Wrzuć na blaszkę, skrop oliwą i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 250ºC i nastawionym na funkcję grilla lub wedle piekarnika.
Przystąp do montowania burgerów. Na połówce bułki połóż porcję pokrojonej sałaty, cebuli i dressingu. Następnie połóż mięso i plaster pomidora. Przykryj połówką bułki. Wbij ogórek na drewniany szpikulec, który następnie wbij w hamburgera. Podaj hamburgery z batatowymi frytkami i dressingiem. Smacznego!