Jakie mięso wybrać na hamburgery?

Ostatnio byłam na meczu Polska – Szwecja w pubie znanym pod nazwą O’Learys. Jadłam tam chrupiące frytki z batatów, sałatkę Cezar i wołowe hamburgery. Nie powiem, wszystko było smaczne, nie super smaczne,  ale co za małe porcje. Doszłam do wniosku, że moje domowe hamburgery są wcale nie gorsze w smaku, a już na pewno sycą na dłużej. Najczęściej robię hamburgery z wołowego karczka.

hamburgery codojedzenia

Jest to potężna ilość mięsa, bo jedna porcja waży około 180 g przed grillowaniem. Zważywszy fakt, że mięso zawiera niewiele tłuszczu, zgaduję na około 15% to właściwie taka sama porcja mięsa trafia do bułki hamburgerowej. Niezły wypas, prawda!

sezamowe brioszki bułki hamburgerowe codojedzenia

Oczywiście bułki hamburgerowe serwowałam domowego wypieku. Tym razem upiekłam brioszki hamburgerowe, które w porównaniu z kupnymi są po prostu bezkonkurencyjne. Poza tym zrobiłam pyszny dressing na bazie pieczonej papryki, na który przepis musicie poczekać do jutra, bo z jego przyrządzaniem wiąże się całkiem inna kulinarna historia. Do hamburgerów możecie wybrać swój ulubiony dressing. Mój najłatwiejszy, to domowy majonez wymieszany ze sriracha lub innym sosem chili.

burgery hamburgery bułki hamburgerowe przepis codojedzenia

Hamburgery z wołowiny, według mnie są najlepsze. Uwielbiam smak grillowanej wołowiny. Nie muszę jej aż niewiadomo jak przyprawiać, ale staram się by dodatki podkreśliły dodatkowo smak mięsa. Pewnie myślicie, że spędziłam cały dzień w kuchni przygotowując to danie dla 4 osób. Otóż poszło mi całkiem zwinnie, bo frytki z batatów piekłam w piekarniku. Nie musiałam więc przy nich warować. Dressing zrobiłam wcześniej, a mięso tylko zmieliłam i doprawiłam przyprawami. Brioszki miałam dawno gotowe i zamrożone, więc je jedynie rozmroziłam i nieco opiekłam. Potem była uczta!

Wołowe hamburgery

4 porcje

Składniki:

720 g wołowego karczka, grubo mielonego

sól i czarny pieprz do smaku

50 g rzymskiej sałaty

100 ml dressingu, u mnie z czerwonej papryki

3 łyżki cebuli, drobno pokrojonej

1 pomidor

4 plastry żółtego sera

4 korniszony

2 duże bataty

olej do smażenia

wołowe hamburgery przepis blog kulinarny codojedzenia

Ze zmielonego mięsa uformuj 4 hamburgery o wadze 180 g każdy. Oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grill lub patelnię grillową i grilluj hamburgery 5 minut po każdej stronie. Pod koniec grillowania połóż plaster sera na wierzchu. Aby ser się rozpuścił przykryj grill pokrywą. Przekrój brioszki na pół i podpiecz na grilli lub patelni. Bataty pokrój w słupki i gotuj przez 2 minuty. Wrzuć na blaszkę, skrop oliwą i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 250ºC i nastawionym na funkcję grilla lub wedle piekarnika.

Przystąp do montowania burgerów. Na połówce bułki połóż porcję pokrojonej sałaty, cebuli i dressingu. Następnie połóż mięso i plaster pomidora. Przykryj połówką bułki. Wbij ogórek na drewniany szpikulec, który następnie wbij w hamburgera. Podaj hamburgery z batatowymi frytkami i dressingiem. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *