612
Dawno nie gotowałam Ghormeh Sabzi, więc dzisiaj będzie mała powtórka aczkolwiek w innej wersji. Dzisiejszy gulasz mięsny z wołowiny i fasoli zbytnio się nie różni od tradycyjnego ghormeh sabzi. Zamiast fasoli pinto użyłam białej fasoli. Zdecydowałam się też na świeżą nać pietruszki, przez co smak gulaszu zmienił się znacznie.
Ale jak w niemal każdym perskim gulaszu nie mogło i tu zabraknąć suszonych limonek. Gulasz jak zwykle podałam z szafranowym ryżem (bez berberysu). Pyszny obiad… Kuchnia perska naprawdę da się lubić. Jest aromatyczna, zawiera dużo warzyw i łatwa w przyrządzaniu.
Przepis na gulasz mięsny z wołowiny i fasoli
Składniki:
5-8 porcji
- 500 g dobrej wołowiny, np. antrykotu
- 250 ml białej fasoli, moczonej conajmniej 12 godzin
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g natki pietruszki
- 3 suszone limonki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 2 l wrzątku
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka soli lub wedle uznania
Wykonanie:
- Nasion przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w możdzierzu.
- Cebulę pokrój w kostkę, obierz czosnek. Mięso podziel w małą kostkę i wraz cebulą i czosnkiem podsmaż na patelni.
- Przełóż wszystko do garnka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przecier, limonki, wypłukaną fasolę, suszone pomidory i zalej wrzątkiem. Posól i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny lub do czasu kiedy fasola i wołowina będą już miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj oliwę.
- Podaj gulasz z ryżem lub bulgurem czy inną kaszą.
6 komentarzy
o matulu, jaki pyszny gulasz!
A dziękuję!
ooo to coś dla mnie takie danie
Jest bardzo dobre!
Gosiu, to danie zwala z nóg :)! jeszcze nie robiła ale już wiem, że to coś wyjątkowego. Pytanie tylko o suszone limonki… Czy można użyć świeżych? Przepis jest naprwdę fenomenalny!
Pozdrawiam :)
Bardzo polecam to danie, a limonki niestety muszą być suszone.Ja kiedyś zrobiłam z sokiem i to nie było to.Tu możesz je nabyć http://ambic.pl/limonki-suszone.html. świetnie nadają się do herbaty, czy utartą posypać rybę… Pozdrawiam serdecznie