Wczoraj ugotowałam bigos. Wymyśliłam sobie bigos z sherry. Bardzo lubię bigos, ale lubię też eksperymentować. Tym razem przedmiotem kulinarnego eksperymentu był bigos. Jak ugotować bigos aby smakował inaczej niż w poprzednim roku? Postanowiłam dodać wytrawne sherry. Bigos z sherry już mi smakował zaraz po ugotowaniu, ale jak go spróbowałam dzisiaj to był jeszcze lepszy! Prawda, ta potrawa z każdym dniem smakuje lepiej. Pewnie myślicie, że jak będę tak próbować codziennie, to na święta nic nie zostanie… Jak zwykle ugotowałam prawie cały kociołek bigosu! Starczy dla gości. A i synuś dostanie na drogę…
Świąteczne przygotowania zawsze zaczynam od gotowania bigosu. To potrawa bardzo pracochłonna, wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry.
Bigos z sherry
Składniki:
2 kg poszatkowanej białej kapusty
1 kg kiszonej kapusty bez marchewki
½ kg wieprzowej szynki, surowej
300 g wędzonego boczku
½ kg karkówki
½ kg wołowiny z kością
4 śląskie
2 cebule
30 g suszonych grzybów
1 czosnek solo
1½ łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego rozmarynu
3 duże liście laurowe
5 ziaren angielskiego ziela
6 nasion jałowca
2 łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 ½ łyżki soli lub wedle smaku
50 ml pomidorowego przecieru
bulion z mięsa do rozrzedzenia
75 ml wytrawnej sherry
Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam.
Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę i dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut, uważając aby cebula się nie zrumieniła. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona jałowca i ziela angielskiego. Smaż przez minutę. Przełóż do dużego garnka z kapusta. Na tą porcję bigosu potrzebujesz garnek 10- litrowy.
Pokrój boczek w kostkę i usmaż na skwarki. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej więcej bulionu. Gotuj bigos przez godzinę. Podstaw w zimne miejsce np. na balkonie. Na drugi dzień zagotuj bigos. Gorącym bigosem napełnij słoiki, postaw do góry nogami do ostygnięcia. Przechowuj bigos w lodówce lub w chłodnej spiżarni do miesiąca. Bigos z sherry można również zamrozić.
Do bigosu z sherry wybrałam hiszpańskie wytrawne sherry marki Vintry`s Amontillado. Jest to bardzo dobre sherry, które świetnie pasuje do mięsa.
5 komentarzy
Wspaniały!
Dziękuję!
Ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze bigosu na sherry :)
w przepisie jest jeden skladnik ktory ne moge rozszyfrowac poniewaz nie mieszkam w Polsce od 30 ponad lat. Prosze wyjasnic co znaczy „4 slaskie”? Dziekuje serdecznie za przepis
śląskie czy jedna śląska to śląska kiełbasa, która się tak po prostu nazywa. Można użyć innej kiełbasy. Proponuję jednak polską kiełbasę. Również mieszkam zagranicą od 30 lat i próbowałam robić bigos ze szwedzką kiełbasą ale smak jest zupełnie inny.