Lubicie hamburgery, to na pewno przypadną Wam do smaku wołowe burgery z guacamole w puszystej brioszce. Jeśli już przyrządzam domowe hamburgery to oczywiście pamiętam o dodatkach. Co powiecie na wołowe hamburgery z guacamole? Są po prostu przepyszne. Mój małżonek był zachwycony! Guacamole świetnie zastępuje sos i ser. Awokado bardzo dobrze współgra z wołowym mięsem. Nie myślałam, że tak przyrządzone hamburgery będą aż tak smaczne! Nie spróbujesz to nie wiesz!
Hamburgery przyrządzam często, bo jest to potrawa, którą wszyscy lubią. Moje dzieci wolą oczywiście hamburgery wołowe. My z mężem lubimy warzywne burgery jak burgery z fasoli i quinoa. Smakują nam również burgery z łososiem.
Wołowe burgery serwuję w sezamowej brioszce z frytkami. Przyrządziłam je z ziemniaków podobnie jak frytki z batatów.
Wołowe burgery
Składniki:
na 4 burgery.
500 g wołowego mięsa, antrykot lub karczek
1 łyżka startej cebuli
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki przyprawy do grilla
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
1 łyżka oleju
Guacamole
3 awokado
3 łyżki szczypiorku
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków suszonej chili
sól do smaku
Dodatkowo
4 sezamowe brioszki, tutaj przepis
sałata lodowa
czerwona cebula
pomidor
frytki
Przepuść mięso przez maszynkę. Dodaj sól, cebulę, przyprawy i wymieszaj wszystko na jednolity farsz. Podziel mięso na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Rozgrzej olej i usmaż mięso po obu stronach, około 2 minut po każdej. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obierz awokado i zgnieć widelcem. Dodaj szczypiorek, sól, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Pokrój cebulę i pomidora na cienkie plasterki. Pokrój sałatę w cienkie paski. Przekrój brioszkę na pół i przystąp do montowania hamburgera. Ułóż kolejno wszystkie dodatki na dolnej części bułki zaczynając od sałaty, cebuli, mięsa, guacamole i pomidora. Przykryj drugą połówką bułki i podaj burgery z frytkami.
4 komentarze
burgery pierwsza klasa
Dzięki!
kocham burgery!
Po pierwsze- mega apetyczne zdjęcia, nawet najedzony człowiek ma ochotę zjeść :D Po drugie -mega lubię połączenie awokado w burgerach, zwłaszcza z takimi wymyślnymi dodatkami, innymi dodatkami jak jalapeno czy jajko sadzone. W ogóle polecam zastosować steka w burgerze, http://roadamerican.pl/steki/ słynie z takich rzeczy, tam jadłam wiele steków i strasznie fajnie to pasuje do sosu bbq. Zawsze się śmieje że to takie typowo „męskie” danie, na które lece z przyjaciółką :) No bo kto powiedział że kobitki to tylko fit burgerki z sałatą, jogurtem i suchą piersią z kurczaka?