774
Pyszne curry wołowe z ciecierzycą, to paleta smaków i kolorów. Potrawa jest dosyć ostra, ale zawsze można zmniejszyć ilość pasty curry lub zrezygnować z chili. Jeśli spojrzycie na przepis to ja jednak nie pożałowałam ani curry i chili za to złagodziłam lekko curry mlekiem kokosowym. Curry czyli gulasz mięsny po polsku najlepiej pasuje do ryżu.
Jak każde azjatyckie curry, które gotuję, także i curry wołowe zawiera mnóstwo warzyw. Dzisiaj nie pożałowałam szpinaku i papryki. Do gulaszu powędrowała nawet „cała doniczka” kolendry. Pyszne i bardzo aromatyczne curry, które polecam bardzo.
Przepis na curry wołowe z ciecierzycą
Składniki:
5-6 porcji
- 500 g wołowiny
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekany
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 czerwona chilli, drobno pokrojona
- 1 zielona papryka
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 pęczek świeżego kolendry
- sól
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
- Pokrój wołowinę na małe kawałki i podsmaż na oleju wraz z pastą curry, chili, cebulą i czosnkiem. Dodaj mleko kokosowe, pomidory i lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Gotuj curry w zależności od rodzaju wołowiny. Moja była gotowa po półtorej godziny.
- Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę i kolendrę, głównie ogonki, większość liści zostaw do posypania. Odcedź ciecierzycę i również dodaj do curry.
- Dopraw gulasz solą i dodaj szpinak. Zagotuj raz. Szpinak ma tylko „przywiędnąć”. Wołowe curry posyp resztką kolendry i podaj z ryżem.
2 komentarze
takie potrawy nigdy sie nie znudzą!
Masz rację Iza!