Uwielbiam hinduską kuchnię i dzisiaj znowu ugotowałam kurczaka tikka masala. To znane hinduskie danie prezentowałam już wcześniej na codojedzenia.pl, ale w wersji znacznie uproszczonej. Dziś zadałam sobie o wiele więcej trudu, a i resultat był o wiele smaczniejszy.
Po pierwsze, zrobiłam własną curry pastę tikka masala. Najpierw uprażyłam na patelni całe nasiona kminu rymskiego i kolendry, a potem je zgniotłam w mozdzierzu. Następnie wymieszałam pachnący proszek ze świeżymi warzywami jak imbir, czosnek i chili z odrobiną oleju arachidowego. Możecie sobie wyobrazić jakie zapachy zawładnęły moją kuchnią.
Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Olivera, który żartobliwie mówi, że tikka masala jest gorszą, brytyjską wersją kuchni hinduskiej z czym się nie zgadzam, bo danie jest naprawdę pyszne!
Przepis na kurczaka tikka masala
na 5 porcji
Składniki:
- 5 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 czerwone chili
- kawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 porcja pasty curry tikka masala
- 1 puszka posiekanych pomidorów (400g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400g)
Domowa pasta curry tikka masala
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżeczka pieprzu kajenskiego
- 1 łyżeczka wedzonych płatków chilli
- 2 łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 czerwone chilli
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki nasion kminu + 1 łyżeczka nasion kolendry do uprażenia
Wykonanie:
- Zacznij od pasty tikka masala.
- Obierz czosnek i imbir, usun nasiona i gniazdka z chili.
- Pokrój warzywa i umieść je w głębokiej misce. Wlej olej, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy i wszystko razem zmiksuj.
- Zrumien nasiona kminu i kolendry na patelni, a potem rozgnieć je w mozdzierzu. Dodaj do pasty i wymieszaj.
- Posiekaj cebulę, imbir, kolendrę i chili i zrumien na patelni z dodatkiem oleju arachidowego. Dodaj pokrojone na 2 cm kawałki mięso kurczaka.
- Podlej wszystko mlekiem kokosowym i pomidorami.
- Gotuj curry aż kurczak będzie miękki.
- Udekoruj kolendrą przed podaniem.
Podawaj kurczaka tikka masala z chlebem naan lub ryżem.
4 komentarze
Wspaniały przepis:)
Dziekuje Malgorzata!
Zapraszam do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy :) Twój przepis wzbogaciłby ją :)
O dziękuję za zaproszenie. Jestem straszna miłośniczką Olivera