618
Kurczak z brukselką w sosie kokosowym…Przepis ten powstał bardzo spontanicznie, bo miałam ochotę na azjatycką kuchnię, a w lodówce nie za duży wybór. Wertując po azjatyckich blogach jakoś nie natrafiłam na brukselkę, więc zdecydowałam się sama ją wypróbować tym bardziej, że już była na nią pora. Jadło wyszło wspaniałe, jak zwykle aromatyczne no i ten piękny kolor! Szybki obiad w 30 minut.
Kurczak z brukselką w kokosowym sosie
Składniki:
na 5-6 porcji
- 6 piersi z kurczaka, około 800 g
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g brukselki
- 1 puszka mleka kokosowego, 400 ml
- ½ puszki pokrojonych pomidorów, 200 ml
- 5 kapsułek kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka kurkumy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
- 1 łyżka oregano
- sól do smaku
- olej do smażenia
- garść świeżej kolendry lub pietruszki do posypania
Wykonanie:
- Upraż nasiona kolendry i kminu, a następnie zmiażdż w moździerzu.
- Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i posyp solą, łyżeczką mieszanki kolendry i kminu, oregano i oba rodzajami pieprzu. Zrumień na patelni po obu stronach, 3 minuty po każdej. Trzymaj w cieple.
- Przygotuj sos. Szalotki pokrój w kostkę, a czosnek w talarki. Pokrój w brukselkę również w talarki.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek oraz resztę przypraw, karadmon w całości. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj brukselkę, podsmaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i kokosowe mleka, zagotuj po czym zanurz w sosie porcje kurczaka. Gotuj przez sos przez 10 minut. Dopraw solą i posyp posiekaną natką lub kolendrą.
- Podaj kurczaka z ryżem, bulgur lub quinoa.
6 komentarzy
Wspaniałe danie!
Dziękuję Aniu!
Wyglada SUPER! Musze konecznie sprobowac :)
Dziękuję!
ale świetnie wygląda
Dziękuję Iza!