Kurczak w sosie cheddar to takie danie, które sprawia, że kurczaka mogę jeść codziennie. Neutralne w smaku mięso kurczaka w połączeniu z ostrym serem cheddar stanowi pyszne danie mięsne na obiad. Przyrządzenie kurczaka i sosu zajmuje zaledwie godzinę. Jest więc to szybki i stosunkowo tani obiad.
Kurczak w sosie cheddar świetnie smakuje z ryżem wymieszanym z warzywami. Specjalnie wybrałam delikatne w smaku warzywa jak groszek i brokuły. Do obiadu można wykorzystać resztki ryżu z poprzedniego dnia. Wiecie, że u mnie nic się nie zmarnuje!
Kurczak w sosie cheddar
4 porcje
Składniki:
1 kurczak, około 1 ,4 kg
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli lub wedle smaku
150 g sera cheddar
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu z kurczaka
250 ml śmietanki, 36%
10 listków bazylii
1 łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
Mięso kurczaka podziel na porcje. Wykorzystałam uda i filety z piersi (tuszka ze skrzydłami przydała się na zupę). Natrzyj mięso solą, papryką, czarnym i kajeńskim pieprzem. Usmaż kurczaka na maśle, zrumień skórkę. Wyjmij kurczaka i na powstalym tłuszczu zeszklij cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i połowę tymianku. Wlej bulion, śmietanę i zagotuj sos. Następnie dodaj utarty cheddar i mieszaj sos aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem. Włóż porcje kurczaka i zagotuj. Posyp resztą tymianku. Podawaj mięso z ryżem z warzywami obficie polane sosem. Groszek i brokuły wystarczy zblanszować w lekko osolonej wodzie i wymieszać z gorącym ryżem. Smacznego!
8 komentarzy
Pod taką postacią jeszcze kurczaka nie jadłam. Mnie osobiście kurczak nigdy się nie znudzi. Uwielbiam go.
Polecam ten przepis wszystkim!
To dobrze, bo na codojedzenia jest mnóstwo przepisów na kurczaka, które możesz wypróbować!
Sos brzmi bardzo smakowicie :)
Kurczak to nie dla mnie, ale ten sos wdaje mi się fantastyczny! Może go wypróbuję do czegoś innego :)
Tak, można go wykorzystać do wieprzowiny lub indyka
Właśnie skończyłam gotować. Sos wyszedł o b ł ę d n y <3
O cieszę się bardzo!