Rozmarynie rozwijaj się…

Uwielbiam rozmaryn! To pyszne i mocno aromatyczne zioło rośnie w moim balkonowym ogródku. Zimuje bez problemu ale ja przechowuję go przez zimę w domu aby cieszyć się nim przez cały. Z nastaniem wiosny rozmaryn wędruje na balkon. Kurczak rozmarynowy w sosie parmezanowym jest doprawiony właśnie świeżym rozmarynem.

Z rozmarynem nie można przesadzać. Jak wspomniałam jest bardzo aromatyczny i bardzo szybko może dominować w potrawie. Wydaje mi się, że jedna łyżka świeżo posiekanego rozmarynu w tym daniu jest wystarczająca. Kurczak rozmarynowy pięknie pachnie . Zazwyczaj marynuję go przed smażeniem nawet jeśli kończę go gotować w sosie. Mięso będzie takie aromatyczne a soki, które puści dodają smaku również sosowi.

kurczak rozmarynowy obiad przepis codojedzenia

Do kurczaka przygotowałam sos parmezanowy. Rozmaryn i parmezan to świetna para i jeśli jeszcze nie próbowaliście tej kombinacji to bardzo polecam. Sos parmezanowy to prosty sos na bazie śmietany z dodatkiem cebuli i czosnku. Gotuję kurczaka w sosie ale wcześniej rumienię go maśle. Kiedy mięso jest już miękkie dodaję szpinak. Kurczak w sosie świetnie pasuje do ryżu, ale to danie możecie również zjeść z bulgur lub inną kaszą. Moje dzieci nie przepadają za kaszą, więc najczęściej gotuję ryż do sosu. Na szczęście lubią obiad z kurczaka, więc co i rusz wymyślam jakiś nowy przepis.

kurczak_taniobiad_przepis-codojedzenia

Kurczak rozmarynowy

6 porcji

Składniki:

800 g odfiletowanych udek z kurczaka

1 łyżka posiekanego rozmarynu, świeżego

2 łyżeczki papryki w proszku

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

150 g wędzonego boczku

1 czosnek solo

2 łyżki masła

1 cebula

400 ml śmietanki, min 30% tł.

200 ml bulionu z kurczaka

60 g parmezanu, startego

100 g szpinaku

2 łyżki natki pietruszki

sól do smaku

kurczak_parmezan_rozmaryn_przepis_codojedzenia

Boczek pokrój w kostkę i zrumień.Odfiletowane udka z kurczaka natrzyj papryką, solą, rozmarynem i pieprzem. Zrumień na tłuszczu z boczku. W żeliwnej patelni rozpuść masło. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej bulion, śmietanę, dopraw solą i zagotuj sos. Wsyp parmezan i gotuj sos aż ser się rozpuści. Następnie włóż mięso i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj szpinak i usmażony boczek. Wymieszaj lekko z sosem, szpinak zwiędnie nie trzeba go  gotować. Podaj danie z ryżem lub kaszą obficie posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *