Szaszłyki satay są pyszne! Zazwyczaj przyrządzam satay z kurczaka w sosie kokosowo – orzechowym lub szaszłyki z kurczaka, które podaję z sosem z masła orzechowego. Dzisiaj wypróbowałam satay zupełnie w innym stylu. Po pierwsze mięso zamarynowałam w marynacie sporządzonej z masła orzechowego, kolendry, soi, czosnku i imbiru. Szaszłyki są lekko chrupiące z wierzchu, a środku mięciutkie.
Do kurczaka satay przygotowałam słodko – kwaśną sałatkę z ogórka. Ta sałatka idealnie pasuje do grillowanego kurczaka. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Aromatyczny ogórek doprawiłam słodko kwaśnym dressingiem i posypałam kolendrą, szczypiorkiem i chili. Ogórkową sałatkę można zastąpić coleslaw w stylu azjatyckim. To danie na obiad można podać z podpłomykami lub ryżem.
Pogoda na grilla dopisuje. Grilluję prawie codziennie! Polecam zatem wypróbowany przepis na szaszłyki z kurczaka i sałatkę ze świeżego ogórka w stylu azjatyckim.
Szaszłyki satay
8 – 10 szaszłyków
Składniki:
800 g filetów z piersi kurczaka
100 g masła orzechowego
1 duży czosnek solo, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki sosu sojowego
1½ łyżki winnego octu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki świeżego imbiru, startego
1 łyżka pasty chili
sól do smaku
orzeszki ziemne do posypania
Sałatka z ogórka
2 długie ogórki
4 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z 1 limonki
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki miodu
1 łyżka nasion czarnuszki
1 chili, czerwone
W misce umieścić składniki na marynatę i dokładnie wymieszać. Filety z piersi kurczaka pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Marynować mięso przynajmniej 2 godziny lub włożyć do lodówki na noc. Nabijać mięso na metalowe szpikulce i grillować na rozgrzanym grillu . Przed podaniem skropić sokiem z limonki i posypać posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.
Ogórki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i usunąć łyżeczką gniazdka. Pokroić na kawałki. W miseczce wymieszać olej sezamowy, miód, sok z limonki, chili, kolendrę i szczypiorek. Wymieszać ogórki z dressingiem, doprawić solą i posypać czarnuszką. Jeść szaszłyki satay z sałatką, chlebem lub ryżem. Smacznego!