Już niedługo święta…

Jakie menu planujecie na święta? U mnie będzie tradycja z poplątaniem jak ja to mówię. Sałatka z prosciutto i burrata na pewno przygotuję na Wielkanoc. Uważam, że zielone sałatki na święta podane z wędliną  w pełni zastąpią talerz wędlin. Lekko i zdrowo!

Burrata to włoski kremowy ser, który przypomina mozzarella ale jak wspomniałam jest bardziej kremowy. Cieszę się, że w końcu pojawił się w większości sklepów. Bardzo go lubię ale nie miałam czasu na poszukiwania. Teraz już nie muszę szukać. Sałatka z prosciutto i burrata to typowa włoska sałatka polana domowym winegretem. Można ją przyrządzić dosłownie na poczekaniu. Przyda się do niej sałatkowy mix.

sałatka z prosciutto i burrata

Uwielbiam sałatki, przyrządzam je często na kolację lub na spotkanie w szerszym gronie przyjaciół. Nie mogę doczekać się lata! Wtedy sałatki są najlepsze, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewają naturalnie, skąpane w słońcu po prostu tryskają zdrowiem. Trudno jednak czekać do lata, kiedy mam ochotę na sałatkę już dziś!

winegret_przepis

Sałatka z prosciutto i burrata

4 porcje

Składniki:

100 g sałatkowego mixu,

150 g pomidorów koktajlowych

20 oliwek kalamata

125 g burrata

125 g szynki prosciutto

Winegret

50 ml oliwy

½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

1 łyżka winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli i pieprzu

salatka_prosciutto_burrata_wielkanoc_codojedzenia

Opłukaj sałatę i osusz. Wyłóż na półmisek. Pomidory przekrój na pół i ułóż na sałacie wraz z oliwkami, kawałkami burrata i prosciutto. Do małej buteleczki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny. Wsyp suszone zioła i dopraw solą i pieprzem. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie. Polej sałatkę winegretem tuż przed podaniem. Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *