Dzisiaj jest ostatni dzień akcji kuchnia skandynawska, więc chce go uwieńczyć bardzo prostym przepisem na sałatkę z krewetkami, którą Szwedzi nazywaj skagenröra. Szwedzi maja bzika na punkcie różnych majonezowych sałatek czyli röra jak to oni mówią. Moja wersja skagenröra jest bardziej light, bo chociaż bardzo lubię majonez, to akurat dodatek gęstego jogurtu lub creme fraiche do tej sałatki bardzo podnosi jej smakowe walory.
Do sałatki potrzebne są krewetki, które drobno siekam wraz z koprem. Sałatka świetnie pasuje do przełożenia tortu kanapkowego, który już wcześniej przedstawiłam na codojedzenia. Często robię małe, zimne przekąski z udzialem tej sałatki. Oto przepis
Skagenröra szwedzka sałatka z krewetek
Składniki:
200 g obranych krewetek
pęczek posiekanego kopru
3 czubate łyżki gęstego majonezu
2 łyżki creme fraiche lub gęstego jogurtu
sól do smaku
Wykonanie:
Krewetki siekamy na drobno wraz z koprem. Mieszamy z majonezem i creme fraiche, doprawiamy solą. Sałatkę można podać w miseczce lub zrobić małe kanapki jak na zdjęciu powyżej.
9 komentarzy
Ja tez najczesciej robie lzejsza wersje, choc majonezowa smakuje wspaniale. Pyszne zdjecia!
Dziekuje Maggie! Zapraszam do akcji szafranowa kulinaria
Wygląda zachwycajaco! Dla mnie wersja z jogurtem zamiast creme fraiche. Pozdrawiam!
Witam i przy okazji zapraszam do akcji szafranowa kulinaria
Cudowna przystawka, zaraz poczytam o tym torcie kanapkowym, bo w mojej polskiej książce o kuchni skandynawskiej jest taki i nazywa się Ekebo…
Sa rozne rodzaje tortow kanapkowych, ale wlasnie te z krewetkami czy lososiem to typowe szwedzkie smaki
[…] Skagenröra szwedzka sałatka z krewetek – codojedzenia.pl […]
Śliczne zdjęcia, sałatka wygląda pysznie i wykwintnie – gratuluje :-)
Ja krewetki najczęściej jadam podane na sałacie w sosie jogurtowo cznosnkowym.
Czosnek i krewetki to idealne połączenie!