Zapraszam na kolejny przepis na sałatkę z kaszy. Tym razem przyrządziłam sałatkę z kaszy, tuńczyka i jajka. Jest to przepis na sałatkę z kaszy na lunch do pracy lub na domową kolację. Bardzo lubię sałatki z kaszy. Jadam je wszystkie ale najbardziej chyba lubię bulgur i kaszę gryczaną. Sałatki ostatnio są bardzo w modzie nie tylko u mnie na blogu. Nic dziwnego, bo sałatka zawiera niewiele składników, a poza tym można ją skomponować według swojego upodobania. Jak dla mnie kasza gryczana, tuńczyk i gotowane jajko to świetna i pożywna kombinacja. Oczywiście nie może zabraknąć jakiejś zieleniny, więc znowu obcięłam mój jarmuż na balkonie. Jarmuż można zastąpić inną sałatą, podobnie jak kaszę gryczaną można zamienić na bulgur, couscous czy pęczak.
Przepis na sałatkę z kaszy
na 2 porcje
Składniki:
150 g mieszanki kaszy z grzybami
2 jajka
1 puszka tuńczyka
50 g jarmużu
2 gałązki natki pietruszki
¼ łyżeczki czarnuszki
Dressing
3 łyżki oliwy
1 łyżka winnego octu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Kaszę z grzybami i przyprawami zagotuj w lekko osolonej wodzie. Lekko przykręć i gotuj przez 10 minut aż praktycznie cała woda się wygotuje. Przykryj pokrywką, zmniejsz ognień i gotuj kaszę jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchni, odkryj i odczekaj aż lekko odparuje. Jarmuż i pietruszkę pokrój. Jajka ugotuj na pół miękko. Tuńczyka odcedź z zalewy. Na miskach ułóż porcję kaszy i jarmużu.
4 komentarze
Wygląda pięknie, brzmi smacznie, chętnie bym zjadła :)
Cieszę się Kasiu!
Bardzo apetycznie się zapowiada :) Tuńczyka lubię, więc jestem na tak :)
To tak jak ja!