Gofry czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami

Zapraszam na nowy przepis na gofry czekoladowe. Przy sobocie mam czas na przygotowanie fajnego śniadania, więc zawsze ochoczo się do niego zabieram. Jak się domyślacie upiekłam gofry na śniadanie! Przepis na gofry czekoladowe pojawia się na blogu na przemian z przepisami na tradycyjne gofry białe. Do gofrów nie trzeba nas namawiać, lubimy wszystkie rodzaje. Oczywiście gofry z dodatkami smakują nam najbardziej. Proponuję karmelizowane jabłka z cynamonem. Jest to klasyczne nadzienie, które można również wykorzystać do naleśników i deserów.

przepis na gofry czekoladowe

gofry czekoladowe

Lubicie gofry? Oczywiście do przyrządzenia gofrów są nie tylko potrzebne dobre chęci ale również gofrownica. Ja mam dwie, jedną w kształcie serc i tradycyjną kwadratową, w której piekłam gofry czekoladowe. Gofry można upiec na patelni grillowej…Wypróbowałam ten sposób specjalnie dla Was i powiem Wam, że się sprawdził. Nie są to aż tak chrupiące gofry ale całkiem niezłe. Jeśli więc ktoś kto lubi gofry, a chce zaoszczędzić na gofrownicy to może skorzystać z przepisu na gofry z grilla.

czekoladowe gofry

gofry_deser_1

gofry czekoladowe chrupiące

Przepis na gofry czekoladowe

Składniki:

30 g kakao

135 g mąki

35 g trzcinowego cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka, białka i żółtka osobno

½ łyżeczka octu

35 g kokosowego oleju, roztopionego i schłodzonego

300 ml zsiadłego mleka

½ łyżeczki soli

50 g pokruszonej czekolady

Karmelizowane jabłka

½ kg jabłek kwaskowatych

100 g masła

50 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

przepis na gofry czekoladowe

Suche składniki wymieszaj w misce. Żółtka zmiksuj z cukrem, waniliowym ekstraktem, solą i zsiadłym mlekiem. Dodaj suche składniki i zmiksuj jeszcze raz. Następnie zmiksuj białka na sztywno. Pod koniec miksowania wlej ocet. Pianę wymieszaj delikatnie z masą żółtkową. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i delikatnie przemieszaj masę. W międzyczasie nagrzej gofrownicę. Jeśli używasz nowej gofrownicy warto ją przetrzeć tłuszczem. Piecz gofry aż lekko zaczną odchodzić od gofrownicy.

Jabłka obierz, usuń nasiona i pokrój w ósemki. Masło rozpuść na patelni po czym dodaj cukier. Kiedy cukier również się rozpuści wsyp jabłka i cynamon. Smaż jabłka w średniej temperaturze do czasu aż się ładnie zrumienią. Jabłka powinny zachować kształt. Podaj gofry z karmelizowanymi jabłkami i gałką waniliowych lodów. Smacznego!

 

 

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.