Zapraszam na nowy przepis na gofry czekoladowe. Przy sobocie mam czas na przygotowanie fajnego śniadania, więc zawsze ochoczo się do niego zabieram. Jak się domyślacie upiekłam gofry na śniadanie! Przepis na gofry czekoladowe pojawia się na blogu na przemian z przepisami na tradycyjne gofry białe. Do gofrów nie trzeba nas namawiać, lubimy wszystkie rodzaje. Oczywiście gofry z dodatkami smakują nam najbardziej. Proponuję karmelizowane jabłka z cynamonem. Jest to klasyczne nadzienie, które można również wykorzystać do naleśników i deserów.
Lubicie gofry? Oczywiście do przyrządzenia gofrów są nie tylko potrzebne dobre chęci ale również gofrownica. Ja mam dwie, jedną w kształcie serc i tradycyjną kwadratową, w której piekłam gofry czekoladowe. Gofry można upiec na patelni grillowej…Wypróbowałam ten sposób specjalnie dla Was i powiem Wam, że się sprawdził. Nie są to aż tak chrupiące gofry ale całkiem niezłe. Jeśli więc ktoś kto lubi gofry, a chce zaoszczędzić na gofrownicy to może skorzystać z przepisu na gofry z grilla.
Przepis na gofry czekoladowe
Składniki:
30 g kakao
135 g mąki
35 g trzcinowego cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, białka i żółtka osobno
½ łyżeczka octu
35 g kokosowego oleju, roztopionego i schłodzonego
300 ml zsiadłego mleka
½ łyżeczki soli
50 g pokruszonej czekolady
Karmelizowane jabłka
½ kg jabłek kwaskowatych
100 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Suche składniki wymieszaj w misce. Żółtka zmiksuj z cukrem, waniliowym ekstraktem, solą i zsiadłym mlekiem. Dodaj suche składniki i zmiksuj jeszcze raz. Następnie zmiksuj białka na sztywno. Pod koniec miksowania wlej ocet. Pianę wymieszaj delikatnie z masą żółtkową. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i delikatnie przemieszaj masę. W międzyczasie nagrzej gofrownicę. Jeśli używasz nowej gofrownicy warto ją przetrzeć tłuszczem. Piecz gofry aż lekko zaczną odchodzić od gofrownicy.
Jabłka obierz, usuń nasiona i pokrój w ósemki. Masło rozpuść na patelni po czym dodaj cukier. Kiedy cukier również się rozpuści wsyp jabłka i cynamon. Smaż jabłka w średniej temperaturze do czasu aż się ładnie zrumienią. Jabłka powinny zachować kształt. Podaj gofry z karmelizowanymi jabłkami i gałką waniliowych lodów. Smacznego!
20 komentarzy
Oj boskie to śniadanie. Dla mnie lepiej być nie mogło.
Pewnie Ela!
Na gofry zawsze jestem chętna :) Zwłaszcza jak wyglądają tak pięknie i mają takie pyszne dodatki :)
Sądzę, że dodatki sprawiają, że ja tak lubię gofry!
My gofrów też nigdy nie odmówimy :D A czekoladowych to już w ogóle <3
Łakomczuchy jak ja!
Kakaowych chyba jeszcze nie jadłam :)
Musisz koniecznie nadrobić
wyglądają obłędnie!
Dziękuję!
Takich gofrów jeszcze nie jedliśmy, czas wypróbować przepis :)
Za czekoladą nie przepadam, ale karmelizowane jabłka uwielbiam :)
Dla każdego coś dobrego!
Pani Gosi jak zwykle wspaniały przepis, muszę go natychmiast spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłem czekoladowych gofrów, ale patrząc po zdjęciach myślę, że na prawdę warto się skusić.
Dziękuję bardzo!
Super!
wyśmienicie wyglądają
Dzięki!
Świetny deser, na pewno skorzystam z przepisu, bo gofrownica dawno nie była używana w naszej kuchni :)
Koniecznie!