Od czasu do czasu lubie zrobic miom dzieciom niespodzianke, niedzielne sniadanie. W ciagu tygodnia kazde z nich radzi sobie ze sniadaniem na wlasna reke (leniuchy nie jedza w ogole), a moje osmioletnie malenstwo je w szkole.
Dzisiaj postanowilam upiec gofry, ale jakie! No wlasnie gofry z dynia, zapachnione przyprawami korzennymi. Dyniowy watek przewija sie przez moj blog regularnie. No coz lubie dynie, warzywko i do garnka i do wypiekow.
Gofry z dynia zrobilam pierwszy raz. Myslalam, ze moze beda przywierac w gofrownicy ale nie, choc wymagaja troche dluzszego czasu pieczenia. Sa wtedy chrupkie. Gofry mozna tez zrobic wczesniej i przechowac zawiniete w lodowce. Przed podaniem wystarczy wlozyc do nagrzanego piekarnika, aby odzyskaly chrupiaca konsystencje. Ale u mnie nie ma szansy na to, aby gofry zostaly na drugi dzien. A oto przepis:
Gofry dyniowe o smaku piernikowym
Skladniki:
16 sztuk
- 5 dl mąki
- 1 dl cukru, brązowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 4 duże jajka
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 dl gotowanej dyni
- 50 g masła, roztopionego
- 2 jablka
- 1 lyzeczka masla
- 1 lyzeczka cukru,brazowego
- szczypta cynamonu
- syrop klonowy
Wykonanie:
- Ugotuj dynię w lekko osolonej wodzie. Odcedzić wodę i ostudzić. Rozgniec dynie widelcem.
- UBij jajka i cukier. Wlej roztopione masło.
- Przesiej wszystkie suche składniki i wymieszaj z mokrymi.
- Na koniec dodać dynie.
- Gofry dyniowe wymagaja dluzszego pieczenia. Beda wtedy lekko chrupiace, a nie gumowe.
- Obierz jablka i pokroj w kostke. Podsmaz na petni z odrobina masla i brazowego cukru.
2 komentarze
ale mi smaku zrobiłaś ;)) a ja akurat pozyczyłam gofrownię
No to rekawki w gore!