413
Minestrone to wloska zupa ugotowana z pomidorow, fasoli i kapusty. Trzy podstawowe skladniki, ktore mozna kombinowac do woli. Mialam chec na minestrone od dawna, a ze wciaz dynia kroluje w mojej kuchni ugotowalam minestrone z dynia, a co!
Zamiast bialej tradycyjnej kapusty dodalam jarmuz. Jak kazda wloska potrawa to i ta wspaniala zupa zostala obficie posypana startym parmezanem. Zupa minestrone to proste danie do ugotowania, ale zeby byla dobra wymaga dosc dlugiej listy skladnikow. Oto przepis:
Minestrone z dynia i jarmuzem
Skladniki:
8 porcji
- 1 puszka białej, dużej fasoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 2 marchewki, obrane i drobno posiekane
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku, posiekane
- 2 liście laurowe
- 1 l dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii (lub mrożonej)
- puszka pomidorów, pokrojonych
- 1 łyżka przecieru
- sól i pieprz
- 1 ½ l bulionu warzywnego
- 6 suszonych pomidorow, pokrojone
- 1 l jarmużu, poszatkowany
- 1dl świeżo startego parmezanu
Wykonanie:
- Ugotuj buljon z warzyw lub z kostki.
- Pokroj wszystkie warzywa i dodaj do buljonu wraz z lisciem laurowym, pomidorami, przecierem, oliwka i szalwia. Gotuj przez 15 minut.
- Poszatkuj jarmuz. Odetnij najtwardsze czesci lodygi i wrzuc do zupy wraz z fasola. Gotuj, az jarmuz bedzie miekki, dodatkowo 15 minut.
- Wylej minestrone na talerze i posyp parmezanem.
3 komentarze
pyszne dodatki ;))
fantastyczna wariacja na temat minestrone :)
Tradycyjna kapusta do minestrone jest kapusta wloska a nie biala :) jarmuz ma podobny smak do wloskiej.