Ludzie, jesień! Nastały takie chłody, że aż w kościach piszczy! Nic tylko gotować zupy na rozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek.
Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka i zupa zawsze będzie dobra. Lubię gęste zupy z mnóstwem warzyw i innymi dodatkami. U nas w domu zawsze była jakaś zupa na obiad. Mój małżonek lubi drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy.
Zupa fasolowa
Składniki:
na 4 porcje
1,5 l rosołu z kurczaka
80 g fasoli mung
250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
10 cm pora
250 g kurek
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
250 g mięsa z gotowanego kurczaka
150 ml śmietanki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną i ta wydaje mi się twardsza niż zielona, dlatego staram się ją moczyć. Fasolę można ugotować bez moczenia ale trwa to dłużej. Kolorowe fasole gotuję oddzielnie, bo farbują. Ugotowaną fasolę odcedź. Obierz cebulę, czosnek i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w kostkę i wrzuć do rosołu. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, po czym dodaj kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem.
20 komentarzy
Przerobiłabym ją na wersję wege i z chęcią zajadała:)
Uwielbiam zupkę fasolową :)
Po prostu rewelacyjna :)
Wydaje mi się, że bym ją polubiła :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Wygląda pysznie. Idealnie na jesień :)
Btw, bardzo podoba mi się Twój nagłówek <3
O dziękuję. Bardzo lubię wymyślać nazwy dla moich przepisów
Wygląda na rozgrzewającą, idealna na jesień :)
Ja lubię moczyć kromkę chleba w zupie i sobie ją ciamkać ;-) Chyba byśmy się dogadali z szanownym małżonkiem. A zupy-śmieciówki są najlepsze!
Śmieciówki- dobre określenie Beata!
Wspaniała i aromatyczna zupa -:)
Pyszna zupa! Strasznie lubie fasolke szparagowa w zupie :)
Na taki obiadek to ja się wpraszam :) Pysznie się zapowiada :)
mój z chlebem robi tak samo;)
a zupy kocham i ta też by mi smakowała:)
Świetny przepis na jesienny obiad, nigdy bym sama nie wymyśliła, a podoba mi się ze względu na mnogość smaków :-)
Gosiu bardzo fajny pomysł na pyszną zupkę :-)
Bardzo sycąca zupka :)
Fajna zupa, nigdy nie używałam takiej fasoli, muszę spróbować :)
A widzisz, zupy dają nieograniczne możliwości. Nie rozumiem ludzi, którzy ich nie lubią…a znam takich kilka osób
Pewnie są nienauczeni od małego…
Wyborna zupa!
U mnie z kolei zup nie jadło się prawie wcale :( Może dlatego sama rzadko je gotuję? Ale czasem dobra, aromatyczna zupa, to najlepsze co może być <3 Twoja prezentuje się bardzo smakowicie, chyba delikatnie zmodyfikuję pod jadłospis wege i wypróbuję tej jesieni!
Polecam! Dobra zupa to również pożywne danie