Lubicie minestrone? Miałam zamiar ugotować kolejną pomidorową, ale stwierdziłam, że przydałby się jakiś przerywnik (jest jeszcze takie słowo w polskim słowniku, czy znowu stworzyłam coś szwedzko polskiego?…) Włoskie smaki lubimy nawet w zupie, więc proponuję pyszne, włoskie minestrone z polsko szwedzkim touch. Minestrone ugotowałam po raz pierwszy z włoskim koprem.
Przepis można dowolnie modyfikować, ważne by zupa była bogata w jarzyny. Trzeba też pamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna.
Minestrone
Składniki:
2 l mięsnego bulionu
350 g białej kapusty
150 g jarmużu
1 koper włoski
1 kalarepa
3 marchewki
kawałek selera
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
150 g białej fasoli małej, ugotowanej
150 g fasoli jaś, ugotowanej
200 g czarnej fasoli, ugotowanej
1 puszka pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
czarny pieprz
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki majeranku
1 łyżka natki pietruszki
Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj ugotowane fasole i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj aby ugotować białą i czarną fasolę oddzielnie, bo czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem.
10 komentarzy
zupa bardzo apetyczna
Wow ależ to zdjęcie jest perfekcyjne :D
Super dzięki!
Wygląda bardzo apetycznie :)
Chyba czegoś takiego właśnie poszukiwałam.
Lubię takie zupki.
Jestem bardzo ciekawa tego smaku.
Szkoda, że nie znałam wcześniej przepisu.
Pozdrawiam piątkowo :)
Idealna zupka na chłodne dni jakie do nas zawitały :) Pycha :)
Uwielbiamy :)
Zupka bardzo konkretna, pycha!!!
chyba nie jadłam jeszcze zupy z jarmużem, czas spróbować :)
Polecam!