Pora na zupy – zupa z pulpetami

Zupa brokułowa z cheddar… Miałam nadzieję, że słoneczna pogoda wróci do nas ale niestety nie. Zaczęłam zatem sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z serem cheddar i pulpetami. Przygotowanie zupy zaczęłam od ugotowania rosołu z kurczaka. Na ogół mięso z ugotowanego kurczaka wykorzystuję na na knedle, ravioli lub pierogi. Dzisiaj proponuję zrobić z niego pulpety, które będą świetnym dodatkiem do brokułowej zupy.

Bardzo lubię gęste zupy. Są smaczne i pożywne. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję zupę. Moje dzieci nigdy nie narzekały na  zupy, więc zawsze staję na wysokości zadania i gotuję przeróżne zupy tak, aby im smakowały. Obecnie już dorośli synowie wciąż nie gardzą zupami, więc u nas w domu zupa to danie na porządku dziennym, pożywne i rozgrzewające. Zupa brokułowa z cheddar i pulpetami to prosty przepis na jesienną zupę z wkładką.

zupa brokułowa z cheddar puplety codojedzenia blog kulinarny

Zupa brokułowa z cheddar

6 porcji

Składniki:

1½ l rosołu z kurczaka

400 g mięsa z kurczaka bez kości

1 jajko

1 cebula

2 duże  marchewki

1 jabłko

1 kg brokułów, u mnie mrożony

2 łyżki oliwy z oliwek

1 jajko

30 g parmezanu

150 g cheddar

1½ łyżki świeżego tymianku

1 łyżka mąki

zupa_brokuly_kurczak_obiad_codojedzenia

Wlej bulion do garnka. Pokrój marchewkę, cebulę, jabłko w kostkę i dodaj do bulionu wraz z brokułami. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie zmiksuj zupę ale nie całkiem do końca. Wlej oliwę, dopraw zupę solą i pieprzem. Na koniec wsyp do garnka  utarty cheddar. Podgrzewaj zupę aż do rozpuszczenia sera. Posyp tymiankiem.

Mięso z kurczaka pokrój drobno. Dodaj parmezan i jajko. Wymieszaj farsz i zrób 8 pulpetów. Każdy pulpet obtocz w mące i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj przez 5 minut. Wlej zupę na talerz, dodaj 1 – 2 pulpety. Smacznego!

 

 

1 Komentarz

  • Moja rodzina bardzo lubi zupy, więc często testuje nowe przepisy. Zupę brokułową w tej wersji przygotowywałam pierwszy raz i udało mi się zaskoczyć moją rodzinkę. Wszyscy prosili o dokładkę. Pulpety doskonale uzupełniają jej smak. Na pewno ta zupa na stałe zagości w naszym jadłospisie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *