Zupa brokułowa z cheddar… Miałam nadzieję, że słoneczna pogoda wróci do nas ale niestety nie. Zaczęłam zatem sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z serem cheddar i pulpetami. Przygotowanie zupy zaczęłam od ugotowania rosołu z kurczaka. Na ogół mięso z ugotowanego kurczaka wykorzystuję na na knedle, ravioli lub pierogi. Dzisiaj proponuję zrobić z niego pulpety, które będą świetnym dodatkiem do brokułowej zupy.
Bardzo lubię gęste zupy. Są smaczne i pożywne. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję zupę. Moje dzieci nigdy nie narzekały na zupy, więc zawsze staję na wysokości zadania i gotuję przeróżne zupy tak, aby im smakowały. Obecnie już dorośli synowie wciąż nie gardzą zupami, więc u nas w domu zupa to danie na porządku dziennym, pożywne i rozgrzewające. Zupa brokułowa z cheddar i pulpetami to prosty przepis na jesienną zupę z wkładką.
Zupa brokułowa z cheddar
6 porcji
Składniki:
1½ l rosołu z kurczaka
400 g mięsa z kurczaka bez kości
1 jajko
1 cebula
2 duże marchewki
1 jabłko
1 kg brokułów, u mnie mrożony
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
30 g parmezanu
150 g cheddar
1½ łyżki świeżego tymianku
1 łyżka mąki
Wlej bulion do garnka. Pokrój marchewkę, cebulę, jabłko w kostkę i dodaj do bulionu wraz z brokułami. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie zmiksuj zupę ale nie całkiem do końca. Wlej oliwę, dopraw zupę solą i pieprzem. Na koniec wsyp do garnka utarty cheddar. Podgrzewaj zupę aż do rozpuszczenia sera. Posyp tymiankiem.
Mięso z kurczaka pokrój drobno. Dodaj parmezan i jajko. Wymieszaj farsz i zrób 8 pulpetów. Każdy pulpet obtocz w mące i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj przez 5 minut. Wlej zupę na talerz, dodaj 1 – 2 pulpety. Smacznego!
1 Komentarz
Moja rodzina bardzo lubi zupy, więc często testuje nowe przepisy. Zupę brokułową w tej wersji przygotowywałam pierwszy raz i udało mi się zaskoczyć moją rodzinkę. Wszyscy prosili o dokładkę. Pulpety doskonale uzupełniają jej smak. Na pewno ta zupa na stałe zagości w naszym jadłospisie :-)