Pora na ciasto dyniowe

W sklepach pokazały się dynie, więc na niedzielę upiekłam ciasto z dyniowym puree, czekoladą i porządną dozą cynamonu. Używam mnóstwo cynamonu w mojej kuchni. Na ogól mam kilka torebek zapasu ale biorąc się za pieczenie ciasta odkryłam, że skónczył mi się cynamon. Pewnie nic by się nie stało jakbym podmieniła cynamon na kardamon…Ale miałam ochotę na cynamon, więc bylam zmuszona iść do sklepu.

Nic się nie stało. Włożyłam dynię do piekarnika na 20 minut i pomaszerowałam do sklepu chcąc nie chcąc. W okresie dyniowym przyrządzam mnóstwo dyniowego puree, z którego między innymi gotuję krem dyniowy. Najczęściej jednak dodaję dyniowe puree do wszelkich wypieków. Ciasto z dynią jest pyszne, nie mówiąc już o wspaniałym kolorze, które mu nadaje dynia. Mam sentyment do dyniowych ciast i piekę je często. Jeśli nie mam dyni to używam dyni piżmowej, która u nas jest dostępna przez cały rok. W sezonie wolę jednak dynię. Najbardziej lubią hokkaido i z niej przygotowałam dzisiejsze ciasto.

ciasto z dyniowym puree wypieki czekolada cynamon przepis codojedzenia

Dyniowe ciasto jest w dynię! Uwielbiam ja piękny kolor, smak i łatwość w przyrządzeniu. Ciasto z dynią jest również bardzo aromatyczne. Nic dziwnego znajdziecie w nim mnóstwo korzennych przypraw, w tym mój ulubiony cynamon, którego dzisiaj zrobiłam pokaźne zapasy. Lubię wilgotne ciasto z dodatkiem czekolady, więc dodałam jej sporo. Całość zakończyłam cynamonową posypką. To ciasto to moja recepta na jesień. Przypomina ją swoim kolorem. Na dworze zaczyna się robić pięknie. Dominują złote kolory jesieni od żółtego to pomarańczowego, czerwonego i brązowego. Takie same jak w moim dyniowym ciachu. Macie ochotę?

dyniowe ciasto codojedzenia

Ja mam zawsze ochotę na dyniowe słodkości, a jedno z nich, tort dyniowy przygotowuję nawet bez użycia piekarnika. Piekę również słodkie bułeczki przełożone dyniowym kremem. Z dynią jestem za pan brat. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tym popularnym warzywem.

Ciasto z dyniowym puree

podłużna foremka o pojemności 1,5 l

Składniki:

350 g dyniowego puree

150 g kokosowego oleju

200 g trzcinowego cukru

3 jajka

1 łyzeczka waniliowego ekstraktu

225 g pszennej mąki

25 g żytniej mąki

150 g czekolady, u mnie mleczna

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka mieszanki korzennej

2 łyżki cynamonu

¼ łyżeczki soli

50 g cukru

ciasto_olejkokosowy_deser_dynia_czekolada_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Kokosowy olej rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej do dużej miski. Dodaj dyniowe puree, jajka, cukier, sól  i wymieszaj balonową trzepaczką. Odważ mąkę i przesiej do naczynia. Dodaj przyprawę korzenną, 1 łyżkę cynamonu, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Posiekaj grubo czekoladę  i wymieszaj z masą.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zwilż lekko papier, zgnieć i wyprostuj. W ten sposób papier nie będzie uciekać z foremki. Napełnij foremkę ciastem. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp wierzch ciasta. Następnie końcem łyżki lekko przemieszaj posypkę z ciastem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Ciasto utrzymuje długo wilgoć. Pokrój na grube kawałki i zaparz kawkę. Smacznego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *