Nie mogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni, krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika!
Krem dyniowy
Składniki:
60 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła
300 g dyniowego puree, tutaj przepis
Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło do rozpuszczonego cukru. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree po łyżce stale mieszając. Na koniec dodaj cynamonem i doprowadź krem do wrzenia. Zdejmij z kuchni i przełóż do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
7 komentarzy
jaki ten krem musi byc pyszny!!
Bardzo mi smakował. Przed chwilą zjadłam ostatniego naleśnika posmarowanego kremem. Pycha!
Zjadłabym naleśnika z takim kremem :) Pozdrawiam!
Zupa dyniowa na słodko to coś pysznego !
To nie zupa, to krem na słodko i gęsto do smarowania
Hmm, dyni na słodko jeszcze nie próbowaliśmy. A że dynię lubimy, musimy wykorzystać Twój przepis!:)
pyszności!