517
Maliny to jeden z moich ulubionych owoców latem, a zimą choć często podjadam mrożone maliny to jednak lubię mieć butelkę gęstego soku prawie malinowego musu. Taki domowy sok malinowy nie ma równego sobie w porównaniu z kupnym wariantem. Bez sztucznych aromatów, barwników… po prostu sok malinowy, a nie jakaś podróba.
Jak wspomniałam sok malinowy, który gotowałam wczoraj jest bardzo gęsty i z powodzeniem można go zastosować do różnych deserów i ciast. Już jutro przepis na ciacho z tym aromatycznym domowym malinowym sokiem. Lubicie robić domowe przetwory? Ja bardzo!
Przepis na domowy sok malinowy
Składniki:
- 4 l świeżych malin
- 1 kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- W dużym garnku umieść maliny i zasyp cukrem. Gotuj przez 20 minut. Maliny powinny puścić sok i prawie się rozpłynąć.
- Przelej sok przez sito, a miąższ przetrzyj. Wymieszaj wszystko razem dodaj sok cytrynowy dla zachowania ładnego czerwonego koloru i doprowadź sok do wrzenia.
- Napełnij butelki lub słoiczki ( wcześniej wyparzone ) gorącym sokiem, zamknij i odwróć do góry nogami.
6 komentarzy
moj tata też co roku robi podobny sok. Nie ma to jak domowy, ja nie wiem co dodają do tych sklepowych bo nawet te „niby” naturalne maja jakis dziwny smak.
No właśnie, a wszystkie te „dodatki” po pewnym okresie czasu mogą spowodować alergie…
4l świeżych malin? Nie chodzi raczej o 4kg? Jak bardzo gęsty wychodzi taki sok? I czy jak tak będzie troszkę dłużej leżeć to nie zacznie fermentować?
Nie, 4 litry malin, a tak zamknięte słoiki i taka ilość cukru nie powodują fermentacji.
4 litry to ile to kg ?
Oliwia, prawie 2 kg