Środek lata, a nam się zachciało makowca. Makowiec japoński to przepis świąteczny, a ja dzisiaj upiekłam letnią wersję tego przepisu, mianowicie makowiec z malinami. Pyszny makowiec, do którego na pewno zatęsknię zimą. Ale teraz mamy wspaniałe lato, malin w pobliskim lesie w brud, więc dzisiaj letni makowiec z malinami, ślinka cieknie na sam widok!
Zauważyłam prawdziwy wysyp przepisów na ciasta z makiem na zagranicznych blogach. Jeszcze do niedawna w Szwecji byłam chyba jedyną blogerką, która używała maku w wypiekach. Teraz tu i …ówdzie choć wciąż nieśmiało pojawiają wypieki z makiem, a i często polski blog kulinarny jest podawany jako źródło.
Letni makowiec z malinami
na okrągłą formę o średnicy 23 cm
Składniki:
200 g gotowego zmielonego maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki)
130 g masła
250 g cukru pudru
1 łyżeczka waniliowego extraktu
5 jajek
200 ml świeżych malin + 100 ml till dekoration
3 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki kukurydzianej (polenta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ganaché
tutaj przepis
Dodatkowo
150 ml gęstego soku z malin (musu), przepis
Utrzyj masło z cukrem, wanilią i stopniowo dodaj po jednym żółtku. Do utartej masy maślano jajecznej wmieszaj teraz mąkę z proszkiem, bułką polentą. Teraz ubij pianę na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą masy, a na koniec dodaj maliny. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz na 160ºC przez około 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i dokładnie ostudź.
Zrób ganache według proponowanego przepisu. Rozprowadź mus malinowy na powierzchni ciasta, a następnie wylej ganaché i rozprowadź równomiernie. Możesz też pokryć nim boki makowca. Poczekaj z krojeniem ciasta aż ganaché stężeje.
8 komentarzy
masz rację slinka cieknie ;)
O dziękuję!
Też bym się skusiła na kawałeczek ;-)
o dzięki!
Wygląda wspaniale :)!
O dziękuję
łał! świetne połączenie!:)m mak, makowce uwielbiam ale niestety mało goszczą u mnie na stole- tak wiec trzeba to zmienić :)
A wiesz u mnie też nie często, dlatego za każdym staram się upiec coś nowego