Makowa krajanka z cytrusową pianką i mango

Makowa krajanka z cytrusową pianką i mango podbiła moje serce. Przepyszne i lekkie ciasto, na które składa się puszysty biszkopt, biszkopt z makiem i cytrynowa pianka , w której zatopiłam kawałki mango. Ciasto jest proste do wykonania. Wystarczy upiec biszkopty i przygotować piankę.

Jak zrobić piankę? Cytrusowa pianka to nic innego jak bita śmietana połączona z kremowym twarożkiem i sokiem  z cytryny, w którym rozpuściłam żelatynę. Do pianki można użyć kupnej, cytrynowej galaretki ale ja zdecydowałam się zrobić domową galaretkę ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pianka ma delikatny, cytrynowy smak, który świetnie się komponuje ze słodkim biszkoptem i makiem. Przygotowanie domowej galaretki jest naprawdę łatwe i zawsze możecie zrobić ją sami pod warunkiem, że macie żelatynę w domu.

Mak i cytryna często występują razem w moich wypiekach. Piekłam już tort makowy z cytrynowym kremem jak również krajankę makowa panienka. Każdy z nich zawiera cytrynę i mak, a jednak różnią się smakiem i wyglądem.

krajankamakowa_mango_przepis_codojedzenia

To ciasto pasuje na każdą okazję. Ja upiekłam je pierwszy raz na Sylwestra. Odważnie, prawda? Jakoś nie czuję presji, kiedy mam zamiar upiec całkiem nowe ciasto dla gości. Wręcz przeciwnie! Czuję się jeszcze bardziej zmotywowana. Zresztą moja motywacja jest zawsze na topie, jeśli piekę ciasta dla smakoszy, a u mnie w domu nikt ciasta nie omija szerokim kołem.

Makowa krajanka z cytrusową pianką

Makowa krajanka z cytrusową pianką

24 kawałki, Tortownica o średnicy 30 cm

Składniki:

Biszkopt

4 jajka

180 g cukru

75 g ziemniaczanej mąki

75 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

skórka otarta z jednej cytryny

szczypta soli do smaku

tłuszcz do posmarowania,

mąka do oprószenia

Biszkopt makowy

8 białek

225 g cukru

50 g mielonego maku, suchego

70 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli do smaku

Pianka cytrynowa

200 ml soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

180 g cukru

10 listków żelatyny

500 ml śmietanki, 36%

100 g kremowego twarożku

250 g mango, u mnie mrożone

cukier puder do posypania

krajanka tortowa mak  mango cytryna galaretka codojedzenia

Zacznij od pieczenia biszkoptu. Całe jajka z zmiksuj z cukrem, otartą skórką z cytryny i wanilią. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do zmiksowanych jajek. Wymieszaj delikatnie masę. Dno tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut. Ostudzony biszkopt rozkrój na dwa placki.

Przygotuj znowu tortownicę do pieczenia makowego biszkoptu. Białka ubij na sztywno. Następnie zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając pianę.Kiedy Już dodałaś cały cukier a piana jest sztywna i lśniąca wsyp mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj z pianą za pomocą szpatułki. Przełóż masę do tortownicy, wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do nagrzanego 180ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij i ostudź. Biszkopt makowy kurczy się po upieczeniu.

Przystąp do przygotowania cytrynowej pianki. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie, około 30 minut. Wyciśnij sok z cytryny. Ja potrzebowałam 4 cytryny aby wycisnąć z nich 200 ml soku. Zagotuj sok z cukrem i rozpuść w nim napęczniałą i odciśniętą żelatynę. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Galaretka powinna być całkowicie zimna. Ubij śmietankę ale nie na sztywno. Dodaj twarożek i zmiksuj krótko. Śmietana i twarożek powinny być dobrze schłodzone. Wlewaj zimną galaretką cały czas miksując. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę mango.

Montowanie ciasta

Przygotuj paterę na ciasto. Na środku połóż pierwszy placek biszkoptu. Dociśnij metalową obręczą rozciągniętą na średnicę biszkoptowego placka. Jeśli nie dysponujesz biszkoptową obręczą wykorzystaj tortownicę z odpinaną obręczą i wyjmowanym dnem. Następnie wylej połowę pianki z mango, przykryj makowym plackiem, wylej resztę pianki i zakończ biszkoptowym plackiem lekko dociskając. Przykryj całość folią  i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy pianka już się dobrze zetnie oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *