Dip z karczochów zmiksowałam pierwszy raz na Sylwestra. Bardzo mi wtedy smakował, więc dzisiaj był powtórka. Muszę przyznać, że dip jest bardzo uniwersalny, bo nadaje się nawet na smarowidło. Uwielbiam dipy i wszelkiego rodzaju warzywne pasty. Ten zrobiłam z karczochów ze słoika. Jest naprawdę bardzo smaczny i gęsty. Można go lekko nabrać kawałkami suchego pieczywo czy świeżych warzyw.
Dip jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja zmiksowałam wszystkie składniki w malakserze. Potem zaczęłam doprawiać dip. Zdecydowałam się na moją ostatnio ulubioną mieszankę dukkah. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej przyprawy to polecam ją do tego przepisu.
Lubicie karczochy? Ja bardzo! Jednak wolę je kupić gotowe niż samej gotować. Niewiele z nich zostaje, a tak pięknie się prezentują! Do tego dipu z powodzeniem możecie użyć karczochów ze słoika.
Dip z karczochów
4 – 6 porcji
Składniki:
400 g karczochów ze słoika, waga netto około 300 g
200 g serka philadelphia
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka przyprawy dukkah
1 łyżka suszonej natki pietruszki
sól do smaku
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj parmezan i dopraw dip przyprawami, solą, ziołami i oliwą. Przełóż do miseczki i posyp suszoną pietruszką oraz kawałkami parmezanu. Podaj jako dip do warzyw lub pieczywa. Smacznego
2 komentarze
Jestem ciekawy jak smakuje ;)
Wygląd może nie za ciekawy, ale za to smak może być niepowtarzalny. Lubię dania szybkie i nieskomplikowane, a to takie mi się wydaje.