Sos blue cheese to jeden z moich ulubionych sosów do hamburgerów i nie tylko. Blue cheese dressing świetnie pasuje do sałatek. Jest to bardzo łatwy sos do przyrządzenia na zimno. Ten sos przyrządza się z pleśniowego sera i jak wskazuje nazwa, niebieskiego sera pleśniowego. Bardzo lubię ten sos, bo lubię sery pleśniowe. Najprostszą wersję blue cheese można przyrządzić z sera, majonezu i wody. Ja wolę jednak dodać czosnek, cebulę i jogurt. Sos smakuje wtedy o wiele lepiej, a czosnkiem dodaje mu fajnego smaku.
Sos blue cheese
Składniki:
0,4 l sosu
150 g pleśniowego sera
1 ząbek czosnku
2 łyżki pokrojonej cebuli
2 łyżki kefiru lub jogurtu
200 ml majonezu
Przygotuj małą miseczkę. Przepuść czosnek przez praskę. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrusz ser, dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj sos lub zmiksuj. Ja lubię blue cheese z grudkami. Jeśli sos jest za gęsty można dolać trochę wody. Gęsty dressing pasuje lepiej do kanapek. Do sałatki może być rzadszy.
2 komentarze
Z serów pleśniowych najbardziej lubimy właśnie te z niebieską pleśnią :D Sos na pewno by nam smakował :)
Na pewno!