509
Lubicie hummus? Prawda, że pyszne smarowidło do chleba czy dip do mięsa i warzyw? Straciłam głowę dla hummusu bardzo dawno temu…
Dzisiaj zrobiłam hummus jak zwykle z ciecierzycy ale z dodatkiem buraczków. Użyłam tutaj buraczków marynowanych, więc hummus przygotowałam dosłownie w 5 minut.
Przepis na hummus z buraczkami
Składniki:
- 200 ml ciecierzycy z puszki
- 1 burak z octu, mały
- 1 łyżeczka tahini
- 1- 2 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek, wedle smaku i konsystencji
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypta sumaku (perska przyprawa), opcjonalnie
Wykonanie:
- Zmiksuj ciecierzycę,buraka i czosnek na jednolitą masę. Podczas miksowania dodawaj oliwę. Hummus to dosyć gęsta pasta.
- Dopraw hummus przyprawami. Polej dobrą oliwą i posyp uprażonymi nasionami kminu i sesamu oraz tymiankiem. Ja również użyłam tutaj perskiej przyprawy sumak.
9 komentarzy
robiłam kiedyś podobny ;) jest pyszny
Dziś zrobiłam z ciecierzycy, ale do głowy by mi nie przyszło dodać buraczka, myślę, że takie smarowidło jest dobre. Podoba mi się pomysł.
Sprœbuj nastépnym razem z burakiem…polecam!
Wygląda bajecznie:-)
Piękny ma kolor! Dobry pomysłz takim nietypowym dodatkiem :)
Dziękuję Marta!
Uwielbiam i hummus i buraki! Narobiłaś mi strasznej ochoty a nie mogę bo wczoraj zęby wybielałam:(
Humus nadaje się do wszystkiego, dosłownie do wszystkiego. Na to aby połączyć go z buraczkami nie wpadłem. Wiem jednak, że niedługo to przetestuje na sobie :)
Polecam!